Burse - Fonduri mutuale

Plasamente: Pe leu s-a castigat oricum

03.05.2004, 00:00 11



Plasamentele in valuta, perdantele primelor patru luni din acest an fost singurele care au adus pierderi saptamana trecuta, in timp ce dobanzile de pe piata interna se mentin ridicate fata de inflatie, iar la Bursa continua sa se castige, cel putin in medie.



Secretul pentru a castiga chiar pe termen scurt la Bursa in ultimele saptamani pare sa fie "daca ai rabdare vei castiga". Brokerii spun ca in ciuda cresterilor de la inceputul anului apetitul cumparatorilor se mentine destul de ridicat, iar unul din criteriile folosite de acestia pentru a alege cea mai buna actiune de cumparat este cel al actiunilor cu cele mai mici cresteri de la inceputul anului.



Indicele ZF Index, care urmareste cele mai importante companii listate pe Bursa si pe RASDAQ a incheiat saptamana cu un nu maxim istoric de 1.438,24 de puncte, in crestere cu 1,7% fata de finalul saptamanii anterioare. Spre deosebire de inceputul anului, cresterile la Bursa nu au mai fost in ultimele saptamani generalizate, ci succesive. Castigurile medii de pe piata au fost astfel din nou mult mai mari fata de cele aduse de depozitele bancare care nu aduc in prezent mai mult de 18% pe an (0,33% pe saptamana), castig multumitor, de altfel, in conditiile in care previziunile pentru acest an indica o rata a inflatiei de 9%.



Daca in urma cu doua saptamani principalele castigatoatre la Bursa au fost companiile petroliere, saptamana trecuta a insemnat corectii pentru acestea. Rompetrol SA, listata pe RASDAQ a pierdut 17%, Petrom a coborat cu 15,3%, iar Rompetrol Rafinare (Petromidia) a coborat cu 4,5%.



Principalele castigatoare ale saptamanii au fost SIF-urile, cu o crestere medie de 14%. Actiunile acestora au dat brokerilor si investitorilor senzatia ca si-au oprit ascensiunea in urma cu cateva saptamani, in timp ce restul pietei continua sa creasca. Saptamana trecuta a fost randul SIF-urilor, in timp ce in randul celorlalte actiuni s-au inregistrat destule scaderi.



Tendinta descendenta a actiunilor BRD s-a oprit in ultimele cinci sedinte de tranzactionare, dar a inceput sa se contureze o tendinta ascendenta in randul celor ale Bancii Transilvania. Pe RASDAQ, Carpatica a atins aproape zi de zi cate un maxim istoric, dupa ce banca a informat actionarii ca intentioneaza sa realizeze in acest an mai multe majoratri de capital prin acordarea de actiuni gratuite.



In privinta dobanzilor la depozaite, bancile nu au operat saptamana trecuta modificari semnificative de dobanzi si nici nu sunt semne ca acest lucru se va intampla pe termen scurt. Emisiunea de obligatiuni de stat, lansata saptamana trecuta s-a bucurat de succes in randul bancilor, chiar la un randament de 5 puncte procentuale peste rata inflatiei. Dobanzile platite de banci in prezent la depozite pot ajunge pana la 19%, ceea ce poate insemna un randament real de 11% in conditiile in care inflatia pe urmatoarele 12 luni ar putea sa coboare pana la 8%.



Fondurile de actiuni se resimt inca dupa datele de referinta pentru acordarea de dividende si actiuni gratuite si au continuat inregistrat in ansamblul saptamanii trecute scaderi usoare. Randamentele anualizate aduse de fondurile cu profil monatar se mentin apropiate de cele ale depozitelor bancare, intre 14 si 17%.



Pe piata valutara internationala euro a inregistrat sasptamana trecuta o usoara apreciere, apropiindu-se din nou de nivelul de 1,20 fata de dolar. Cresterea nu a fost valabila si pe piata romaneasca, unde moneda europeana a pierdut 0,14% fata de leu, fiind cotata vineri la 40.426 lei. Ca urmare dolarul a inregistrat pe parcursul saptamanii o scadere mai mare, de 0,46% incheiind saptamana la 33.865 de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO