Burse - Fonduri mutuale

Plecarea salariatilor provoaca pierderi de 15 mil. ? la Aker

22.05.2008, 19:25 18

Santierul naval Aker Braila (SNBB) a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri dubla fata de cea atinsa in 2006, de 263,4 mil. lei (78,8 mil. euro). Cu toate acestea, compania a inregistrat pierderi de 52,15 mil. lei (15,6 mil. euro), de aproape sapte ori mai mari decat cele din 2006.
Pierderile au fost motivate de reprezentantii companiei prin fluctuatiile puternice ale numarului de angajati, care au determinat intarzieri in livrarea navelor contractate.
Cresterea cifrei de afaceri a fost influentata in principal de cresterea generala a activitatii companiei si de inceperea livrarilor din seria navelor Bramax, conform raportului emis de companie.
Pierderea inregistrata de companie s-a datorat intarzierii livrarii navelor contractate, ca urmare a supraincarcarii capacitatii de productie. Conform raportului societatii, aceasta situatie ar putea afecta negativ si in viitor situatia financiara a companiei.
Principala problema a companiei este inlocuirea fortei de munca, pe fondul plecarii unui numar mare de salariati. In cadrul personalului direct productiv, Aker s-a confruntat cu un procent de inlocuire de 22%.
Compania a fost nevoita sa reevalueze prognoza financiara pentru inreaga serie de nave Bramax ca urmare a rezultatului inregistrat pe prima nava din serie, provizioanele companiei ridicandu-se la 6,1 mil. euro, de la 4,55 mil. euro constituiti in exercitiul financiar din 2007.
Pentru acoperirea necesarului de disponibilitati financiare, Aker a contractat credite de la grupul Aker Yards in valoare de 76,1 mil. lei (21 mil. euro). Creditele sunt nepurtatoare de dobanda si au un termen cuprins intre patru si cinci ani.
De asemenea, santierul naval si-a majorat anul trecut capitalul social cu circa 60%, respectiv cu 31,6 mil. lei, pana la un nivel de circa 81,4 mil. lei prin aporturi in numerar din partea actionarilor. In urma procesului, actionarul majoritar Scandinor Norvegia detine un pachet de 88% din companie, in vreme ce SIF Moldova are o participatie de 7%, restul de 4,9% fiind detinute de alti actionari.
Valoarea de piata a companiei se ridica in momentul de fata la 44,7 mil. euro (162,7 mil. lei), ultimul pret la care s-au tranzactionat actiunile companiei fiind de 2 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO