Burse - Fonduri mutuale

Polonezii seduc brokerii romani sa tranzactioneze la Varsovia

01.05.2007, 17:26 18

Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, brokerii romani pot tranzactiona pe orice bursa din UE, dupa ce notifica autoritatea pietei din acea tara si cumpara de la piata respectiva dreptul de tranzactionare.
Libera circulatie a serviciilor din Uniunea Europeana, in virtutea careia brokerii pot tranzactiona oriunde in UE, duce astfel la cresterea concurentei dintre piete.
"Am putea organiza in toamna acestui an o intalnire cu brokerii romani sa le prezentam avantajele de a tranzactiona pe piata noastra", spune Darisz Marszalek, de la biroul de promovare al pietei din Polonia. El spune ca planul Bursei din Varsovia este de a deveni cea mai importanta bursa din regiune.
Pe piata poloneza tranzactioneaza direct in prezent 38 de societati de brokeraj, 12 dintre acestea fiind inregistrate in alte tari.
Bursa din Varsovia s-a inscris in cursa pentru cumpararea de pachete de actiuni la Bursele din Sofia si Liubiliana, care vor fi scoase la vanzare anul acesta. Marszalek spune ca principalele tari spre care se concentreaza piata poloneza pentru a atrage companii sunt Bulgaria si Ucraina.
Piata bursiera de la Liubliana este dominata de titlurile cu venit fix, actiunile avand o pondere mai redusa in capitalizare si valoarea tranzactiilor. Marszalek mai spune ca o alta directie a pietei din Varsovia este cea de a convinge companiile romanesti sa se listeze pe piata de acolo. Bursa din Varsovia aduce ca argument costurile reduse de listare pe piata pe care le ofera, acestea fiind mai reduse decat pe piata de la Londra.
Companiile romanesti s-au plans de mai multe ori ca le-ar fi mai ieftin sa se listeze la Londra decat la Bucuresti, una din cauze fiind comisioanele percepute de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru ofertele publice.
Bursa din Varsovia a profitat de pe urma reformei pensiilor in Polonia, care a marit cererea de pe piata pentru produse financiare. Legislatia poloneza in domeniul pensiilor private permite fondurilor de pensii sa investeasca doar in actiuni listate in Polonia.
Lichiditatile mari existente pe piata poloneza pentru investitii in actiuni au determinat astfel mai multe companii multinationale sa vina sa se listeze pe piata din Varsovia.
Spre deosebire, legislatia romaneasca in domeniul pensiilor private permite fondurilor sa investeasca in orice piata din Uniunea Europeana, titlurilor listate in afara spatiului comunitar revenindu-le maximum 5% din plasamentele fondurilor de pensii.
Bursa din Varsovia are o capitalizare de 136 de miliarde de euro, fata de capitalizarea de 25 de miliarde de euro a Bursei din Bucuresti.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni de la Varsovia de anul trecut s-a ridicat la 91 de miliarde de euro, valoarea tranzactiilor de la Bucuresti fiind de circa 3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO