Burse - Fonduri mutuale

Circa 16% din tranzacţiile de pe bursă sunt realizate pe „deals”, adică în afara pieţei, minim istoric. 84% sunt pe principal

Circa 16% din tranzacţiile de pe bursă sunt realizate...

Autor: Roxana Rosu

04.09.2017, 11:09 431

Ponderea Pieţei Principale a ajuns în acest an la un maxim de 84% din totalul tranzacţiilor efectuate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fără a lua în calcul ofertele publice, cel mai mare nivel din 2012 până în prezent.

„Creşterea ponderii tranzacţiilor realizate pe Piaţa Principală reflectă o îmbunătăţire a calităţii pieţei prin intensificarea tranzacţiilor executate direct în bursă. În acest context, se poate vorbi de o mai mare relevanţă a preţului de referinţă cu impact imediat asupra evaluării companiilor listate la bursă. Asistăm, aşadar, la o tendinţă de maturizare a pieţei de capital româneşti şi la intensificarea activităţii de tranzacţionare,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

În 2012 ponderea tranzacţiile realizate pe Piaţa Principală era de 62%, în anii următori acest indicator s-a îmbunătăţit ca urmare a noilor mecanisme implementate de BVB, cum ar fi noi tipuri de ordine, noi faze ale pieţei, mecanisme diferenţiate de descoperire a preţului în funcţie de caracteristicile instrumentelor financiare.

În ultimii ani se constată o migrare a tranzacţiilor negociate, care au loc în Piaţa DEAL, spre Piaţa Principală a BVB. Ca efect, ponderea tranzacţiilor realizate pe Piaţa DEAL a scăzut de la 38% în 2012 la 16% în acest an şi a ajuns la minimul perioadei analizate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO