Burse - Fonduri mutuale

Precautie si la cumparare si la vanzare

15.09.2004, 00:00 18

Nici sedinta de ieri nu a consemnat o redresare a Bursei din punct de vedere a valorii tranzactiilor derulate in piata, lichiditatea fiind ieri destul de redusa si in acelasi timp in scadere comparativ cu sedinta precedenta. Transferurile cu actiuni listate pe Bursa au insumat ieri 30,7 miliarde lei.
Analistii nu cred insa ca aceasta redresare nu va veni, dar spun ca Bursa chiar daca va intra pe un trend crescator, dinamica nu va fi foarte ridicata. "Cred ca cel putin pentru o saptamana, evolutia va fi mai linistita. Revenirea aceasta a Bursei nu va fi caracterizata de o dinamica foarte mare, iar Bursa chiar daca va intra pe un trend crescator, nu va intra brusc. Lichiditatea mai scazuta in continuare arata ca cumparatorii sunt fie prudenti, fie inca nu au o strategie conturata. Nimeni nu se mai asteapta la randamentele obtinute in primele luni ale anului si in aceste conditii nimeni nu se grabeste" a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. Brokerii spun ca investitorii asteapta in acelasi timp si aparitia unor noi informatii pe piata.  Valoarea mai scazuta a tranzactiilor de ieri a venit si in contextul in care  actiunile SNP Petrom au fost suspendate de la tranzactionare. In conditiile suspendarii actiunilor SNP, indicele BET, care urmareste companiile listate la Categoria I, a inregistrat o usoara crestere de 0,14%. Indicele BET - C, care urmareste toate companiile , mai putin SIF a pierdut 0,19%.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Bancii Transilvania, cu un rulaj de 6,9 miliarde lei. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 7.200 lei/actiune, egal cu cel din sedinta precedenta. La aceeasi cotatie de luni au fost cotate la inchidere si actiunile BRD. In acest caz, pretul consmenat la finele sedintei a fost de 26.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor care au implicat actiunile BRD a fost de  4,7 miliarde lei. Actiunile ambelor banci au avut in general o evolutie similara ieri, dupa o scadere survenita la inceputul sedintei, actiunile intrand aproximativ in acelasi moment al zilei pe un trend usor ascendent.
Actiunile SIF au pierdut in medie 0,5%, dar doua dintre ele, Transilvania si Muntenia, au inchis sedinta la aceleasi cotatii de luni. Actiunile acestor doua SIF - uri au fost si cele mai slab tranzactionate din grupul acestor companii, cu rulaje de sub 1 miliard lei. Toate tranzactiile cu actiunile SIF Tranislvania s-au perfectat la pretul de 9.150 lei/actiune, ultimul pret de ieri , in cazul SIF Muntenia fiind de 5.300 lei/actiune.
Actiunile UAMT au avut si ieri o evolutie foarte buna, la nivelul pretului de inchidere aceste titluri castigand 12%. Pretul maxim de 8.500 lei la care actiunile UAMT au fost tranzactionate ieri reprezinta o cotatie record pentru aceste titluri. Transferurile de ieri au totalizat 273 milioane lei. 
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut 1,8%, inchiderea facanduse la pretul de 540 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 801 milioane lei.



Piata RASDAQ
Un investitor a achizitionat ieri 17,9% din actiunile companiei Textile - Incaltaminte Cluj Napoca, valoarea tranzactiei fiind de 20 miliarde de lei.
Pretul la care s-a incheiat tranzactia respectiva a fost de 200.000 lei/actiune, egal cu cotatia medie precedenta. Conform ultimei raportari de pe RASDAQ, actionarul majoritar al societatii este Ivington Enterprises Ltd., cu o participatie de 59,4%. Cel mai important actionar minoritar este societatea Metex SA Galati, care detinea 24,1% din actiuni, potrivit informatiilor de pe RASDAQ.  Pe primele sase luni ale anului, societatea Textile - incaltaminte a avut un profit net de 8,3 miliarde de lei, cu 27% mai redus decat profitul obtinut in perioada similara a anului precedent. Cifra de afaceri a inregistrat in primul semestru o crestere de 80%,  atingand 30,8 miliarde de lei.
Actiunile companiei hoteliere Intercontinental Romania au facut obiectul a doua tranzactii, prin intermediul carora s-a transferat un pachet total de peste 3,6 milioane de actiuni, reprezentand 0,4% din capitalul social al companiei. Valoarea celor doua tranzactii a fost de 1,5 miliarde de lei. Cotatia medie a fost de 435 lei/actiune, in crestere cu 1,1% fata de cursul precedent.  Cel mai important actionar al Intercontinental Romania este societatea RHIC Holding din Luxemburg, cu o detinere de 49,1%, un alt actionar semnificativ fiind societatea Lido, care controleaza 11,8% din numarul total de actiuni. 
Actiunile societatii Alimentara Cluj - Napoca au avut din nou o lichiditate destul de buna, pachetul de actiuni transferat in cadrul celor cinci tranzactii care au implicat aceste titluri, reprezentand 0,2% din numarul total de actiuni. Toate tranzactiile cu aceste actiuni s-au perfectat la pretul de 2.700 lei/actiune, cotatia medie pierzand 1,9% fata de cursul din sedinta precedenta. Valorea tranzactiilor a fost de 311 milioane de lei.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au fost tranzactionate la preturi  curprinse intre 1.750 lei si 1.790 lei/actiune, la nivelul pretului mediu aceste titluri pierzand 1%. Operatiunile au insumat 285 milioane de lei.
 Dupa pierderile din sedintele precedente, actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au castigat peste 2%, ultima tranzactie derulandu-se la pretul maxim al zilei de 73.000 lei/actiune. Lichiditatea a fost in usoara crestere, valoarea tranzactiilor de ieri fiind de 256 milioane de lei.
Indicele RAQ - II, care urmareste companiile listate la Categoria a II-a a bursei RASDAQ, a atins ieri un nou maxim istoric, depasind pentru prima data de la lansare pragul de 2.000 puncte. Lichiditatea actiunilor tranzactionate ieri si apartinand companiilor listate in cadrul acestei categorii a fost redusa, nici o societate nerealizand un rulaj mai mare de 80 milioane de lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO