Burse - Fonduri mutuale

Presedintele Romexterra Finance preia societatea de la banca

Presedintele Romexterra Finance preia societatea de la banca

Ioan Baciulescu, presedintele si unul din fondatorii societatii de brokeraj Romexterra Finance: Conform actului constitutiv, actionarii au drept de preemtiune atunci cand un pachet de actiuni este scos la vanzare, iar eu mi-am exercitat acest drept.

06.02.2008, 19:11 166

Ioan Baciulescu, presedintele si unul din fondatorii societatii de brokeraj Romexterra Finance din Targu-Mures, a preluat pachetul majoritar de actiuni al companiei dupa ce aceasta a fost scoasa de vanzare de MKB Romexterra Bank.
Baciulescu a cumparat un pachet de 69% din actiunile Romexterra Finance, majorandu-si astfel participatia la 77% din actiuni. Valoarea tranzactiei cu pachetul de 69% se situeaza in jurul a 1,5 milioane de euro, conform informatiilor vehiculate pe piata.
Baciulescu a fost membru in Comitetul Bursei pana la inceputul anului 2006, cand nu si-a mai depus candidatura pentru un nou mandat.
Romexterrea Bank urmeaza sa isi infiinteze un departament intern de tranzactionate la Bursa, asa cum au procedat mai multe banci care activeaza pe piata locala, cum ar fi BCR, ING sau Leumi. Romexterra a fost preluata la finele anului 2006 de catre banca ungara MKB, controlata de banca germana Bayerische LB.
Dupa preluare banca a demarat un proces de integrare in grupul german, inclusiv prin revizuirea modelului de business. Procesul ar urma sa se incheie in acest an.
"Conform actului constitutiv, actionarii au drept de preemtiune atunci cand un pachet de actiuni este scos la vanzare, iar eu mi-am exercitat acest drept", a declarat Baciulescu pentru ZF.
El a fost actionar minoritar al societatii inca de la infiintarea acesteia in 1994.
De preluare se mai declarase interesat si Cristian Sima, seful WBS Holding, insa acesta a pierdut competitia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni.
Odata cu preluarea, presedintele Romexterra Finance a preluat si controlul asupra unui pachet de 1,5% din actiunile BVB.
"Structura societatii nu s-a modificat inainte de preluare. Dupa tranzactie vom reconsidera structura afacerii pe care trebuie sa o reproiectam pentru ca aceasta a fost influentata pana acum de integrarea cu actionarul majoritar", spune Baciulescu.
Romexterra Finance ocupa locul 48 din 73 de societati de brokeraj de la Bursa pe luna ianuarie, cu tranzactii intermediate de aproape 2 milioane de euro si o cota de piata de 0,27%.
"Vrem ca odata cu dezvoltarea pietei sa continuam sa ne dezvoltam si noi de o maniera serioasa si sobra si sa beneficiem de increderea pe care am castigat-o in randul clientilor", spune Baciulescu.
MKB Romexterra Bank pregateste in prezent un departament specializat in tranzactionarea pe piata de capital. Mihaela Neagu, fostul presedinte al societatii de brokeraj Active International, coordoneaza activitatea acestuia.
MKB Romexterra asteapta in prezent autorizarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, urmand ca ulterior sa ceara Bursei de Valori dreptul de a tranzactiona pe piata.
Ultima societate bancara care a anuntat ca va intra direct pe Bursa de Valori este BCR, aceasta primind, de altfel, saptamana trecuta aprobarea din partea BVB pentru a tranzactiona pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO