Burse - Fonduri mutuale

Primele semne ale acalmiei

02.03.2005, 00:00 12

Bursa a inregistrat ieri o lichiditate in scadere, tendinta care cel mai probabil se va resimti si in continuare in conditiile in care emitentii de la categoria I vor fi suspendati de la tranzactionare incepand cu sedinta de azi.


Valoarea tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa a coborat ieri pana la 201 mld. lei (5,5 mil. euro).


Indicii care urmaresc companiile de pe Bursa au inregistrat ieri aprecieri, cea mai mare crestere apartinand indicelui BET, care a urcat cu peste 2%.


Dupa scaderea de aproape 25% din sedintele anterioare, actiunile Azomures au castigat ieri 3,4%, inchizand la 4.010 lei/actiune. "Azomures nu are nici un fel de probleme deocamdata. Ca s-ar putea sa aiba probleme in viitor, asta e altceva. Societatea va produce la aceleasi costuri cu companiile de pe piata mondiala, nu vad de ce ar trebui sa fie avantajati in mod deosebit cei de la Azomures. Sigur ei nu au o libertate completa de actiune din cauza contractului pe care l-au semnat cu fostul FPS, mai ales in ceea ce priveste politica de personal, care ar putea sa constituie o problema in situatia unei eventuale restructurari a companiei", a precizat Ionescu. Valoarea transferurilor cu actiunile Azomures a fost de 6,6 mld. lei (0,1 mil. euro).


Actiunile Bancii Transilvania au urcat din nou peste pragul de 15.000 lei/actiune, aceste titluri urcand ieri cu 3,4% la nivelul pretului de inchidere. Ultima tranzactie s-a perfectat la 15.100 lei/actiune. Titlurile bancii au fost cele mai tranzactionate de pe piata, in conditiile unui rulaj de 41,8 mld. lei (1,1 mil. euro). O crestere de peste 3% au inregistrat si actiunile BRD, care au inchis la 57.000 lei/actiune. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 8,2 mld. lei (0,2 mil. euro).


Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost cotate la inchidere la 1.170 lei/actiune, pret cu 2,6% mai ridicat fata de cel de la finele sedintei precedente. Tranzactiile au insumat 34,4 miliarde de lei (0,9 milioane de euro).


Actiunile Comelf au continuat sa inregistreze o crestere importanta de pret pe fondul anuntului privind splitarea valorii nominale a titlurilor. Pretul la care actiunile au fost tranzactionate pe parcursul sedintei a urcat pana la 119.000 lei/actiune, dar inchiderea s-a facut la nivelul de 116.000 lei/actiune. Lichiditatea acestor titluri a fost insa redusa, in conditiile unui rulaj de doar 141 mil. lei (aproximativ 3.800 de euro).


Presedintele SIF Banat - Crisana vrea sa dea un dividend brut de 500 lei/actiune


Presedintele SIF Banat - Crisana a declarat pentru ZF ca va propune consiliului de administratie al companiei acordarea unui dividend brut de 500 lei/actiune din profitul realizat anul trecut. In 2004, aceasta SIF a distribuit un dividend brut de 480 lei/actiune. Pana in prezent, singura SIF care a anuntat dividendul pe care intentioneaza sa-l distribuie in acest an este Moldova. In acest caz, dividendul brut anuntat a fost de 600 lei/actiune.



Piata RASDAQ


Prima sedinta de tranzactionare din luna martie de pe Bursa Electronica RASDAQ a fost una din cele mai slabe din ultima perioada, cu un volum total al tranzactiilor de doar 26 mld. lei (720.000 de euro).


Indicele RASDAQ Compozit, care monitorizeaza evolutia tuturor companiilor listate pe RASDAQ, si-a continuat trendul descendent, pierzand inca 0,4%.


Dintre societatile listate la categoria de baza, cel mai important rulaj l-a realizat societatea Comat Sibiu. S-au inregistrat 5 tranzactii cu titluri Comat, prin care a fost transferat un pachet semnificativ de 10% din actiunile societatii. Tranzactiile s-au realizat la pretul de 25.000 lei/actiune, marcand o crestere a cursului cu 19% comparativ cu sedinta precedenta. Valoarea totala a tranzactiilor a depasit 2,5 miliarde de lei (68.700 de euro).


Societatea comerciala Comat Sibiu are un capital social de 25,5 miliarde de lei (700.000 de euro). Conform ultimei raportari, principalii actionari ai Comat erau Carabulea Ilie, cu 87,8% din actiuni si SIF Transilvania, care detinea 9,5% din actiuni.


O evolutie buna la categoria de baza au inregistrat si titlurile societatii Confectii Vaslui. Au avut loc 83 de tranzactii, prin intermediul carora s-au transferat 620.000 de actiuni, reprezentand 0,9% din capitalul social al societatii de confectii vasluiene. Primele tranzactii s-au realizat la pretul de 3.620 lei/actiune, avand loc apoi o crestere a pretului pana la 3.840 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere. Cursul titlurilor societatii a inregistrat astfel o apreciere de 6 procente.


Titlurile producatorului bucurestean de medicamente Biofarm au avut o evolutie slaba in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri, inregistrand o depreciere de 5,5% la nivelul pretului mediu de tranzactionare. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 4.800 lei/actiune si 5.000 lei/actiune, rulajul total depasind cu putin 1,4 miliarde de lei (aproape 40.000 de euro).


Biofarm este suspendata astazi de la tranzactionare pentru desfasurarea AGEA. Conform ultimei raportari catre RASDAQ, de pe 22 februarie 2005, actionarii principali ai societatii sunt SIF Oltenia, cu 10,3% din actiuni, Robert William Ferran, cu 10%, si companiile International Pharmaceutical Group si Health Sciences Group, cu 10%, respectiv 24% din actiuni.


La categoria I, Braiconf Braila s-a inscris in tendinta ultimelor sedinte, cu o lichiditate relativ buna si un curs in scadere. Societatea a realizat un rulaj de peste 2 miliarde de lei (55.000 de euro). Pretul de tranzactionare a variat intre 79.500 lei/actiune si 83.000 lei/actiune, inchizand sedinta de tranzactionare la 81.000 lei/actiune, in scadere cu 1,2% fata de ziua precedenta. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO