Burse - Fonduri mutuale

Primii "despagubiti" au intrat in actionariatul Transelectrica

10.07.2007, 19:06 8

Primele 20 de persoane care au ales drept mijloc de despagubire pentru proprietatile confiscate in timpul regimului comunist subscrierea de actiuni la Transelectrica au primit ieri titlurile de valoare din mana ministrului economiei, Varujan Vosganian.
Dupa cum spunea si ministrul, acestea au facut o alegere inspirata, in conditiile in care au primit echivalentul proprietatilor confiscate in actiuni la un pret de 31 lei/titlu, o medie a ultimelor luni de tranzactionare pe Bursa, in timp ce ultimul pret din piata este de 46,8 lei/actiune, cu 55% peste valoarea la care au fost evaluate.
Cele 20 de persoane alese ieri in mod aleatoriu sa li se inmaneze titlurile au primit actiuni in valoare totala de 3 milioane de lei noi (0,95 milioane de euro), o medie de 150.000 lei/persoana.
Fratii Florin si Cristian Pascu au primit fiecare actiuni in valoare de 450.000 de lei (143.000 de euro), cele mai mari despagubiri acordate ieri.
"Eu si fratele meu am primit cea mai mare suma din randul celor 20 de despagubiti azi, fiecare cate 4,5 mld. lei vechi. Dreptul de subscriere l-am cumparat inainte de listarea Transelectrica de la unul dintre despagubiti", spune Cristian Pascu, unul dintre cei prezenti ieri la transferul actiunilor.
Cei care au cumparat certificate de despagubire de la fostii proprietari au platit in medie circa 30% sau chiar mai putin din valoarea despagubirilor, obtinand astfel castiguri substantiale.
Un alt actionar care avea de primit de la stat despagubiri in valoare de 31.000 de lei si a optat pentru titluri Transelectrica a intrat in posesia a 1.000 de titluri, care insa pe Bursa valoreaza acum 46.000 de lei.
Cei care au primit ieri titlurile vor putea sa le vanda numai peste 6 luni, dar multi dintre ei spun ca vor pastra actiunile si au incredere ca titlurile se vor aprecia in continuare.
"Nu voi vinde imediat actiunile. Am deja anumite investitii pe Bursa, cunosc mecanismul de functionare al pietei si voi alege momentul propice pentru a-mi valorifica detinerile", spune Florin Pascu, fratele geaman al lui Cristian Pascu. Cei care au primit actiuni la Transelectrica in schimbul proprietatilor confiscate inainte de 1989 vor avea parte de alte beneficii. Ei vor fi scutiti de impozitul pe profit in cazul vanzarii actiunilor sau al primirii de dividende, conform ministrului economiei.
Pentru operatiunea de despagubire s-a alocat un pachet de 5% din capitalul Transelectrica, in urma transferului acestora pe piata de capital, free-float-ul companiei urmand sa se majoreze la 15%.
Actiunile Transelectrica, listate in toamna anului trecut la un pret de oferta de 16,8 lei/actiune, au cunoscut in primele luni de tranzactionare o urcare puternica pe fondul interesului deosebit din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO