Burse - Fonduri mutuale

Procesul Cocor - SIF Transilvania, moneda pentru un schimb de actiuni

Procesul Cocor - SIF Transilvania, moneda pentru un schimb de actiuni

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania: Nu vreau sa se interpreteze ca ne este frica de acest proces sau ca societatea Cocor ar avea vreo sansa sa castige in ultima cale de atac pe care o are. Pe mine ma intereseaza reluarea tranzactionarii actiunilor blocate.

14.02.2008, 20:19 38

Cocor si SIF Transilvania vor incepe negocieri pentru renuntarea de catre Cocor la actiunea in instanta prin care contesta majorarea de capital de la SIF Transilvania. In intelegere ar urma sa fie incluse un schimb de pachete de actiuni si incheierea celorlalte litigii dintre cele doua societati.
Desi conflictul Cocor-SIF Transilvania pare sa se apropie de final, niciuna dintre acestea nu recunoaste paternitatea initiativei de stingere a litigiului concomitent cu un schimb de actiuni.
Conflictul dintre Cocor si SIF Transilvania tine blocate jumatate din actiunile SIF Transilvania, in valoare de 250 de milioane de euro, de aproape un an. Actionarii nu le pot vinde din cauza litigiului.
Schimbul de actiuni intre cele doua societati ar presupune transferul de pachete minoritare la Cocor Turism si Euxin Constanta, doua companii din domeniul turismului. La prima Cocor, actionar majoritar, ar urma sa cumpere pachetul minoritar al SIF, iar la cea de-a doua SIF Transilvania, care detine controlul, ar urma sa preia participatia minoritara a Cocor.
Detinerile incrucisate in cadrul celor doua societati turistice au dat nastere in ultimii ani la mai multe conflicte intre Cocor si SIF Transilvania, conflicte care au ajuns in justitie. Schimbul de actiuni si stingerea litigiului privind majorarea de capital ar presupune si stingerea acestor procese.
Cocor a publicat ieri pe site-ul propriu o adresa primita la finalul lunii septembrie a anului trecut de la SIF Transilvania prin care aceasta transmitea faptul ca managementul sau a aprobat vanzarea pachetului minoritar de la Cocor Turism si cumpararea pachetului minoritar de la Euxin Constanta, precizand si preturi minime pentru aceste tranzactii.
"Aceste operatiuni concomitente pot fi realizate numai sub conditia realizarii unei tranzactii care sa stipuleze stingerea reciproca a tuturor actiunilor litigioase dintre institutiile noastre, in contextul discutat", preciza presedintele Mihai Fercala in adresa catre Cocor.
Bursa de Valori Bucuresti nu a publicat documentul, inclus intr-un raport transmis de Cocor, conform reprezentantilor acesteia din urma. Cocor a trimis la CNVM documentul primit de la SIF Transilvania dupa circa trei saptamani, informand autoritatea de supraveghere a pietei ca intentioneaza sa amane publicarea informatiilor privind documentul primit de la SIF Transilvania, pe care il considera informatie privilegiata.
Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a declarat ieri pentru ZF ca initiativa schimbului de actiuni apartine de fapt Cocor.
"Cocor a fost cea care ne-a mai propus o astfel de afacere. Cocor a luat acea adresa a noastra pentru a o utiliza impotriva noastra", a spus Fercala. "Eu am spus de la inceput ca acest proces este un santaj pentru a forta un schimb de actiuni", a adaugat el.
Documentul transmis de SIF Transilvania a fost publicat ieri de Cocor, odata cu hotararea Consiliului de Administratie al Cocor de incepere a negocierilor cu SIF Transilvania privind schimbul de actiuni.
"Eu am votat impotriva hotararii adoptate de Consiliul de Administratie, pentru ca nu sunt de acord cu intelegerea asta si sunt convins ca avem dreptate. Colegii mei probabil si-au pierdut increderea in justitie", spune presedintele Cocor, Dan Barbulescu.
El spune ca initiativa privind schimbul de actiuni apartine SIF Transilvania, asa ca contestarea in instanta a majorarii de capital nu poate fi considerata in nici un caz un santaj. "Cocor nu a facut nici o oferta privind un schimb de actiuni catre SIF Transilvania", a spus Barbulescu.
Presedintele Cocor a tinut sa precizeze ca societatea Cocor Turism, controlata de Cocor, are peste 20 de procese in justitie, avand ca reclamant pe SIF Transilvania.
Presedintele SIF Transilvania spune ca este dispus sa ajunga la o intelegere cu Cocor. "Nu vreau sa se interpreteze ca ne este frica de acest proces sau ca societatea Cocor ar avea vreo sansa sa castige in ultima cale de atac pe care o are. Pe mine ma intereseaza beneficiile imediate pentru actionari si anume reluarea tranzactionarii actiunilor blocate. Pe mine nu ma deranjeaza sa incheiem o tranzactie onorabila pentru SIF Transilvania si pentru Cocor, pentru ca daca Cocor isi exercita ultima cale de atac, va mai dura cel putin sase luni pana cand actionarii isi vor putea vinde actiunile gratuite", a spus presedintele SIF Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO