Profitul conglomeratului condus de Warren Buffett a crescut cu 21% anul trecut, la 24 mld. dolari

27 feb 2016 Autor: Marius Oncu

Profitul conglomeratului Berkshire Hathaway, condus de miliardarul american Warren Buffett, a crescut cu 21% anul trecut, la 24,08 miliarde de dolari, chiar dacă mai multe investiţii importante ale acestuia au avut o evoluţie sub cea a pieţei, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Acţiunile Berkshire au scăzut cu 12% anul trecut, afectate de participaţiile deţinute în companii precum American Express, Wal-Mart Stores şi International Business Machines (IBM). Pe parcursul anului 2015, indicele S&P 500 al pieţei americane, utilizat ca referinţă, a scăzut cu mai puţin de 1%.

Rezultatele Berkshire au fost influenţate negativ şi de scăderea preţului petrolului, care a pus probleme unor companii din portofoliu, precum BNSF Railway şi asigurătorul Geico.

"Berkshire a avut un an mai dificil în 2015. Am înţeles că are o expunere mai mare faţă de petrol decât credeam anterior, atât în ce priveşte încasările BNSF, cât şi rezultatele altor companii, inclusiv Geico", a declarat Clifford Gallant, analist la Nomura.

Preţul mai mic la petrol este un factor pozitiv pentru multe dintre companiile controlate de Berkshire, notează Wall Street Journal, dar reprezintă o problemă tot mai mare pentru active cheie, precum BNSF Railway, care obţine o mare parte din venituri de pe urma transportului pe calea ferată de petrol şi produse petroliere. În 2014, BNSF Railway a generat aproximativ o cincime din profitul Berkshire.

Şi afacerile Geico au avut de suferit, întrucât asigurătorul a plătit daune mai mari anul trecut, după ce preţul mic la carburanţi şi evoluţia bună a economiei americane au condus la creşterea numărului de şoferi şi, implicit, a celui de accidente.

Potrivit unui top al miliardarilor întocmit de Bloomberg, Buffett se află pe locul al treilea în lume ca avere, cu 62,1 miliarde de dolari, după Bill Gates - 80,9 miliarde de dolari şi Amanacio Ortega - 67,1 miliarde de dolari.

 

Cuvinte cheie:
BERKSHIRE
, BUFFETT
, crestere
, trecut
, profit
, warren buffett
, miliarde
, american
, evolutie
, piata
, wsj
, berkshire hathaway
, companii
, cotidian
, important
, investitii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide