Burse - Fonduri mutuale

Profitul IFB sau cum sa faci bani din "rasdace"

22.08.2007, 18:06 17

Societatea de servicii de investitii financiare IFB Finwest Arad, una dintre cele mai mari din vestul tarii si in primele zece case de brokeraj din piata in functie de rulaje, sustine ca in lunile august si iulie a realizat un profit record de circa 900.000 de euro numai din vanzarea de titluri pe piata RASDAQ.
Cea mai recenta si de succes investitie efectuata de IFB Finwest a fost achizitia unui pachet de 59% din compania de constructii Edil Constructii (EDIL) din Arad. IFB a scos din buzunar in schimbul actiunilor 2,7 mil. euro (8,8 mil. lei). Afacerea s-a dovedit insa una extrem de profitabila, pentru ca la numai sapte zile dupa ce a achizitionat pachetul la un pret de 1,5 lei/actiune, IFB a vandut 9% din companie la un pret de 3,26 lei/actiune. Bilantul pentru casa de brokeraj: profit de 500.000 de euro intr-o saptamana.
Altfel, profitul IFB Finwest pe primele sase luni ale acestui an se invarte tot in jurul sumei de 900.000 de euro (2,7 mil. lei), conform reprezentantilor sai.
"Pe primele sase luni sursa profitului au reprezentat-o comisioanele in proportie de 60%-70%. Situatia a devenit interesanta pentru noi in ultimele doua luni, in special pe august, cand din vanzari de titluri pe RASDAQ am inregistrat un profit de aproape 900.000 de euro, cat obtinuseram in sase luni", a spus pentru ZF Octavian Molnar, directorul general al IFB Finwest.
Reteta succesului pentru casa de brokeraj aradeana s-a dovedit intr-adevar a fi investitia in titluri RASDAQ, supranumite de investitori si "rasdace". Intermediarul a fost practic un deschizator de drumuri pentru descoperirea de noi emitenti profitabili, care insa nu erau cunoscuti investitorilor.
Primul astfel de emitent a fost compania din domeniul dezvoltarilor imobiliare Imotrust Arad (ARCV). Provenita dintr-o reuniune de alte cateva firme, Imotrust a aparut in atentia investitorilor la inceputul anului, cand conducerea companiei a luat decizia de a vinde in piata un pachet de 9,2 milioane de actiuni la un pret minim de 1,05 lei/actiune. Transferul de pe piata de negociere extrabursiera XMBS pe segmentul RGBS a adus companiilor un avans de 140% in doua saptamani la inceputul lui aprilie.
"Am avut venituri importante de pe urma aprecierii actiunilor de pe RASDAQ, printre acestea numarandu-se Imotrust si Prospectiuni", spune Molnar.
Acestea si-au continuat urcarea, culminand cu achizitia unui pachet de 6% din companie de catre renumita banca de investitii Morgan Stanley.
Reprezentantii IFB Finwest spun ca vor continua aceasta strategie, avand in vedere profitabilitatea ridicata de pe aceste tranzactii. Anul trecut casa de brokeraj a raportat un profit net de 740.000 de euro (2,6 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO