Burse - Fonduri mutuale

Profiturile companiilor listate s-au prabusit cu 80% in primul trimestru

Profiturile companiilor listate s-au prabusit cu 80% in primul trimestru
17.05.2009, 18:20 26

Profiturile totale ale acelorasi companii s-au redus cu 80% fata de perioada similara din 2008, scaderea profiturilor fiind in linie cu pierderile de pe Bursa din 2008, care s-au ridicat tot la circa 80%.

Ziarul Financiar a analizat rezultatele financiare raportate in primul trimestru de 89 de companii importante din zece sectoare de activitate diferite de pe Bursa si de pe piata RASDAQ, exceptand bancile si SIF-urile.
 
Profit cu 62% mai mic pentru sectorul energetic
Companiile din sectorul energetic si petrolier au inregistrat scaderi moderate in primul trimestru din acest an, afacerile cumulate ale companiilor coborand cu 17% fata de primele trei luni ale anului 2008, iar profiturile au fost puternic afectate.
Transportatorul de gaze naturale Trasgaz Medias (TGN) a fost una dintre putinele companii care au inregistrat cresteri ale indicatorilor financiari, cu un avans de 20% la afaceri, pana la 388,9 mil. lei, si un profit net mai mare cu 58%, de 145,6 mil. lei.
Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, si-a diminuat afacerile la o rata anuala de 18% in primele trei luni, iar profitul net s-a injumatatit la 506 mil. lei. Rompetrol Rafinare (RRC) si-a adancit pierderile la 291,9 mil. lei si afacerile au cazut cu 26% in aceeasi perioada.
Avansul semnificativ al indicatorilor financiari ai companiei de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti (PRSN) sunt mai mult o revenire la normalitate dupa un an 2008 in care compania a fost puternic afectata de amanarea unor contracte cu Petrom.
 
Afacerile din metalurgie s-au contractat cu 35%
Scaderea puternica din industria metalurgica era anuntata inca de la finele anului trecut, cand marea majoritate a jucatorilor de pe piata au simtit o cadere semnificativa a comenzilor la nivelul global. Afacerile la nivel agregat ale emitentilor de pe Bursa au coborat astfel cu o treime in primele trei luni si cele mai multe au revenit pe pierdere.
"Metalurgia, chimicele, constructiile si petrolierele, care au fost cele mai afectate sunt indicatori fideli si rapizi ai evolutiei economice. O incetinire a acestor ramuri era de asteptat. Noi ne reproducem cu destul de putina intarziere la ce se intampla la nivelul global", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Cea mai mare companie listata din domeniu, producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), a inregistrat o scadere a profitului cu 77% in conditiile reducerii cifrei de afaceri cu 77%.
Cu toate rezultatele slabe, producatorul de otel Arcelor Mittal Roman a reusit sa surprinda in mod negativ, dupa ce a acumulat pierderi trimestriale de 116,2 mil. lei, aproape cat afacerile din aceeasi perioada, care s-au injumatatit.
Jucatori mai mici, precum Aromet Buzau (ARMS) si Zimtub Zimnicea (ZIM), au inregistrat o dublare si respectiv o triplare a afacerilor, fara ca acestea sa se concretizeze insa in realizarea unor profituri consistente.
 
Cele mai multe companii cu pierderi, in industria de masini
Companiile din industria producatoare de masini si echipamente au raportat o scadere a afacerilor cumulate de 8% in primele trei luni, iar o parte au trecut pe pierdere, ca urmare a ratelor foarte mici de profitabilitate din acest domeniu.
Revenirea productiei de la Electroputere Craiova (EPT) a diminuat aproape de zero pierderile companiei, care si-a dublat afacerile in perioada analizata, in linie cu planurile societatii. O alta surpriza placuta a fost IAR Brasov (IARV), care si-a triplat afacerile si a trecut pe profit cu 3,5 mil. lei.
Producatorii strans legati de industria metalurgica, constructii si petroliera au inregistrat printre cele mai mari scaderi in aceasta perioada. "Mi-e teama ca n-am vazut cel mai prost trimestru inca. La noi lucrurile se adancesc, creditarea a fost din ce in ce mai greoaie. Revirimentul, exprimat printr-o imbunatatire la nivelul indicatorilor, probabil o sa-l vedem la iesirea din 2009, spre iarna incolo. Cred ca efectele crizei se vor vedea in intregime abia in partea a doua a anului. Lucrurile nu se repara asa usor", spune Mihai Chisu.
 
Combinatele chimice nu mai gasesc piata de desfacere
Emitentii de la Bursa din domeniul chimic au inregistrat printre cele mai slabe rezultate in perioada ianuarie-martie 2009, afacerile cumulate ale acestora diminuandu-se cu 36% fata de acelasi interval al anului trecut. Profiturile mari inregistrate de unele companii anul trecut, precum Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO) s-au evaporat, in timp ce altele, ca Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), si-au adancit pierderile.
 
Constructiile s-au adaptat mai bine
Companiile de constructii listate pe Bursa, care in urma cu un an sau doi erau vedetele pietei, au resimtit puternic declinul din economie din primul trimestru. Afacerile emitentilor din acest sector au continuat sa se reduca, la o rata anuala de 19%, iar marjele de profit au coborat de asemenea, fara insa ca vreo companie sa treaca pe pierdere, semn ca acestea au prevazut scaderile si au avut timp sa se adapteze la conditiile din piata. "Scaderea rezultatelor din primul trimestru era asteptata si inclusa bine in preturile actuale de pe Bursa. De acum incolo vor face fata companiile care se vor alinia la conditiile pietei si vor sti sa gestioneze criza in avantajul lor", este de parere Mihai Chisu.
 
Farmaceuticele, singurul sector cu crestere in T1
Piata de medicamente a fost pana acum singura la adapost de efectele crizei economice, cu un avans de 22% in lei in primul trimestru (6% in euro), potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania. Piata a accelerat la inceputul acestui an, dupa o crestere de 17% in lei anul trecut (6,6% in euro).
La nivelul companiilor care sunt listate pe Bursa, Zentiva Bucuresti (fosta companie Sicomed) a avut venituri de 57,9 mil. lei (14 mil. euro), in crestere cu 19% fata de primul trimestru al anului trecut. Profitul net al producatorului a urcat in primul trimestru cu 6%, la 6,12 mil. lei (1,5 mil. euro).
Antibiotice Iasi (ATB), al treilea producator de pe piata locala, a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de circa 10,5 mil. lei (2,5 mil. euro), in crestere cu 50%. Antibiotice a raportat o cifra de afaceri de 57,6 mil. lei (14 mil. euro) in primele trei luni din 2009, cu 18,7% mai mult fata de rezultatele din perioada corespunzatoare a anului trecut.
 
Industria alimentara n-a scapat de griji
Scaderea consumului a afactat si companiile din industria alimentara listate pe Bursa. Afacerile agregate ale acestora au coborat cu 12% pe ansamblu, iar profiturile s-au diminuat cu 31% in aceeasi perioada. Producatorul de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) a reusit totusi sa-si majoreze afacerile cu 34% in aceasta perioada si profitul de 2,5 ori. De cealalta parte, producatorul de ulei Argus Constanta (UARG) a raportat o scadere de 46% a afacerilor, preturile la ulei incepand sa coboare dupa un avans semnificativ in 2008.
 
Producatorii de bunuri de larg consum rezista mai bine
Companiile din acest sector de activitate au inregistrat scaderi moderate ale afacerilor, respectiv la o rata anuala de 9% in primele trei luni, la profituri aproape constante. Cele mai afectate au fost Romcarbon Buzau (ROCE) si Ves Sighisoara (VESY), companii nou-venite pe Bursa de pe piata RASDAQ, care au inregistrat o diminuare de 21% si respectiv 17% a afacerilor in primul trimstru. O crestere a vanzarilor a consemnat doar Contor Group, respectiv de 6% in aceasta perioada, insa profitul companiei s-a redus aproape de zero.
 
Bilant negativ
  • 13 din cele 89 de companii analizate au trecut pe pierdere in primul trimestru, in timp ce 6 emitenti au revenit pe profit.
  • 60% dintre companii au raportat un profit mai mic sau pierderi in crestere comparativ cu perioada similara din 2008.
  • 67% dintre emitenti au inregistrat afaceri mai mici in primele trei luni ale lui 2009
  • 22 din cele 89 de companii incluse in analiza au raportat pierderi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO