Burse - Fonduri mutuale

Proprietarul Foraj Sonde atacă pieţele externe cu o firmă în Cipru

Proprietarul Foraj Sonde atacă pieţele externe cu o firmă în Cipru
09.08.2010, 23:51 62

Foraj Sonde Mureş va transfera la capitalul noii societăţiînfiinţate o instalaţie de foraj de tipul MR 8.000 a cărei valoareeste estimată la 6 mil. euro, respectiv suma care l-a costat peGheorghe Călburean, proprietarul Dafora Mediaş, să achiziţioneze oinstalaţie similară în 2008. Deciziile conducerii firmei de forajvor fi supuse spre aprobare acţionarilor luna viitoare.
"Pentru anul 2010 Foraj Sonde Tg.-Mureş va urmări dezvoltarea cuprecădere a activităţii de foraj participând la licitaţiileorganizate de către SNGN Romgaz Mediaş şi OMV. Totodată seurmăreşte extinderea activităţii de foraj prin participarea lalucrări de foraj în exteriorul ţării", spun reprezentanţiicompaniei.
Vasile Aron, care deţine 75% din acţiunile Foraj Sonde Mureş, esteîn relaţii bune cu Gheorghe Călburean - proprietarul Dafora Mediaş(DAFR), liderul pieţei de foraj din România - deşi cei doi suntconcurenţi direcţi şi se luptă în fiecare an pentru contractelescoase la licitaţie de OMV Petrom şi Romgaz, pe care se bazeazăambele companii. Călburean şi Aron au lucrat împreună în cadrulcentralei Romgaz şi se cunosc de zeci de ani.
Anul 2010 a adus o schimbare în strategiile celor doi jucătoriimportanţi de pe piaţa forajului, în sensul că amândoi mizează pe oextindere a afacerilor pe plan extern din cauza cererii în scăderela nivel autohton.
Afacerile Foraj Sonde Mureş au crescut constant în ultimii ani,înregistrând un avans chiar şi în anul de criză 2009, când cifra deafaceri s-a majorat cu 6,5%, ajungând la 125,5 mil. lei (29,7 mil.euro). Pentru 2010, conducerea societăţii şi-a bugetat afaceri de130,3 mil. lei (circa 31 mil. euro), uşor mai ridicate decât anulprecedent, şi un profit net de 2,7 mil. lei, în creştere cu 5% faţăde cel obţinut anul trecut.
În perioada 2006-2008, Foraj Sonde Mureş a investit circa 98 mil.lei (28,3 mil. euro) în achiziţia de echipamente de foraj necesaredezvoltării activităţii, pentru care compania a apelat şi lacredite bancare.
Profitabilitatea mai redusă din ultimii ani a fost cauzată şi demajorarea dobânzilor la creditele contractate pentru investiţii.Totuşi, până la finalul anului în curs firma de foraj intenţioneazăsă-şi reducă expunerea pe credite bancare la 51,4 mil. lei, de laun nivel de peste 75 milioane de lei (circa 17,8 milioane de euro)la finele lui 2009. Societatea este una dintre puţinele care seprotejează împotriva variaţiilor de rată a dobânzii, folosindu-sede contracte de tip SWAP.
"Concurenţa în domeniul forajului este acerbă. Pe piaţapetro-gazeiferă, existenţa a încă 21 de societăţi de forajrăspândite pe întreg teritoriul ţării face ca paleta ofertanţilorsă fie largă, existând posibilitatea ca în următorii ani cele cucapacitate tehnică şi financiară precară să dispară", considerăre­pre­zentanţii Foraj Sonde Mureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO