Burse - Fonduri mutuale

Prunea: Prin decapitalizarea Bursei se urmareste preluarea ei la un pret scazut

Prunea: Prin decapitalizarea Bursei se urmareste preluarea ei la un pret scazut

Presedintele Broker Cluj: Instabilitatea politica si fiscala ne-a adus aici

28.06.2006, 20:09 12

Petru Prunea, presedintele societatii de intermediere financiara Broker Cluj si membru in comitetul de conducere al Bursei de Valori, considera ca situatia pietei de capital a devenit dramatica, iar viitorul Bursei - incert, dupa ce instabilitatea politica si decizionala, inseosebi in domeniul fiscal, a fost principalul factor care a favorizat declansarea "crizei actuale" a Bursei.
Bursa de Valori a inregistrat o scadere puternica in ultimele luni, anuland complet castigul investitorilor realizat in acest an. Indicele de referinta BET a pierdut in acest an 2,25%, in timp ce BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, unele dintre cele mai lichide titluri de pe piata, a scazut cu 30%.
Prunea a trimis o scrisoare deschisa Parlamentului, Guvernului si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, in care spune ca intre situatia din prezent a Bursei exista o "similitudine izbitoare cu cea a societatilor comerciale cumparate de la statul roman numai pentru a le prelua piata" pe care acestea o detin.
"Prin decapitalizarea Bursei de Valori se urmareste tocmai achizitionarea ei la un pret scazut. Unele societati de brokeraj, pentru a se salva de la falimentul iminent in fata caruia au ajuns, intentioneaza sa-si vanda partial sau total participatiile la Bursa, facilitand preluarea acestei institutii de catre cei care urmaresc concentrarea activitatii bursiere din spatiul central si est-european", considera Petru Prunea.
El a precizat pentru ZF ca a fost contactat de mai multe societati de brokeraj care i-au propus sa fuzioneze pentru a se scapa de la faliment, dar nu a dorit sa ofere detalii despre numele acestor societati.
Continuarea scaderii nivelului pretului actiunilor cotate si a volumului tranzactiilor la Bursa, care a ajuns la nivelul lunii noiembrie 2004, si dupa ce bursele din regiune si-au reluat cresterea determina, spune seful de la Broker, scaderea capacitatii de finantare a societatilor din economia reala, in timp ce pierderea increderii populatiei in instrumentele de finantare directa a societatilor comerciale impiedica transformarea economiilor in surse de finantare.
In acest context, Prunea spune ca situatia din prezent a pietei de capital conduce la "compromiterea iremediabila a politicii economice a actualului guvern, pentru ca indicii bursieri, nu rezultatele publicate de un institut oarecare de sondare a opiniei publice sunt un barometru revelator al rationalitatii deciziilor la nivel macroeconomic".
Scaderea Bursei a venit in contextul regional, unde s-a inregistrat o migrare a fondurilor de investitii spre instrumentele cu venit fix, aceasta tendinta fiind accentuata in cazul pietei romanesti mai ales de instabilitatea fiscala si de modificarile legislative privind detinerile pe care le pot avea investitorii la SIF-uri, potrivit brokerilor de pe piata.
Alaturi de incertitudinile privind prevederile Codului fiscal si de "ezitarile, abuzurile si arbitrariul in stabilirea si aplicarea hotararilor privind nivelul maxim al detinerilor unui actionar intr-un SIF", Petru Prunea considera ca intre principalele cauze interne care au condus la situatia din prezent de pe Bursa se afla si "delistarea societatilor inscrise pe piata RASDAQ intr-o devalmasie ce nu are nimic in comun cu o piata reglementata, tergiversarea tranzactionarii la Bursa a titlurilor de stat si a actiunilor Fondului Proprietatea si acceptarea la tranzactionare urmata de blocarea cu intarziere a unor mari pachete de actiuni aflate in litigiu (cazul actiunilor Biofarm Bucuresti)".
Petru Prunea cere in aceste conditii autoritatilor sa se "intalneasca atunci cand se iau decizii cu impact puternic asupra pietei de capital pentru a se pune de acord si pentru a asigura stabilitatea de care aceasta piata are cel mai mult nevoie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO