Burse - Fonduri mutuale

Putine actiuni norocoase la Bursa

14.09.2004, 00:00 18

Cele mai multe din companiile tranzactionate au inceput saptamana cu scaderi la nivelul preturilor de inchidere. Dintre companiile mari si cele mai lichide de la Bursa, doar cotatia BRD a crescut ieri.
Desi primele sedinte de la inceputul saptamanii trecute prezentau o oarecare redresare a Bursei atat la nivelul cotatiilor pentru  cele mai multe din companii, cat si la nivelul valorii tranzactiilor, sedinta de ieri, impreuna cu cea de vineri au fost caracterizate de scaderi la nivelul pietei, si lichiditatea fiind in scadere. Tranzactiile cu actiuni derulate ieri la Bursa au fost de 48 miliarde lei, mai reduse decat cele de vineri.  Brokerii spun ca aceasta tendinta "oscilanta" a pietei este posibil sa se mentina si in perioada imediat urmatoare, neasteptandu-se la cresteri sustinute in urmatoarele 2-3 saptamani. Sunt si investitori care asteapta unele corectii mai puternice, in conditiile care cele mai multe din companiile listate la Bursa au inregistrat aprecieri importante, dar analistii spun ca aceasta nu este o caracteristica generala la nivelul pietei. "Nu cred ca vor fi scaderi mari de nivelul acelora despre care unii au vorbit (pe piata se vorbeau si despre scaderi de 20 - 30%  - n.red), iar corectii ceva mai importante ar fi cazul sa apara in 2-3 saptamani, pentru ca in general investitorii vor sa intre pe piata, asteptand doar momentul cel mai bun, " a comentat Florian Raicu, analist la Carpatica Invest, societatea de brokeraj a Bancii Carpatica. Analistii spun ca si daca aceste corectii nu vor veni, sunt investitori interesati sa cumpere, sunt si fonduri de investitii noi, iar dupa aceea daca intra 2-3 investitori mai puternici, aceasta va determina intrarea si altor investitori.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut 3,3%, pretul la inchidere fiind de 550 lei/actiune. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 2 miliarde lei. "Scaderea este rezultatul cresterii nejustificate de vineri. In acelasi timp, din punct de vedere al cursului mediu pe 2-3 zile, evolutia actiunilor Petromidia poate fi privita ca o crestere, in conditiile in care la nivelul pretului mediu, aceste actiuni au crescut de la 510 lei la 550 lei" a precizat Raicu. Acste titluri au fost cotate vineri la un pret mediu in jurul a 550 lei, ieri cotatia medie depasind 560 lei. Actiunile Petromidia sunt considerate ca fiind unele din cele mai riscante, dar in acelasi timp si unele care pot aduce printre cele mai mari castiguri pentru investitori. "Pe termen scurt, nu poate fi vorba de castiguri importante, dar pe termen mediu, este posibil", a comentat Florian Raicu. Cotatia Petromidia a scazut ieri dupa aparitia unui ordin de vanzare pentru 500.000 actiuni, cotatia urcand pana in acel moment la nivelul maxim al zilei de 575 lei/actiune.
O apreciere importanta au continuat sa inregistreze actiunile UAMT, care au atins si un nou maxim istoric de tranzactionare la pretul de 7.800 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 7.500 lei/actiune, in crestere cu 4,9%. Valoarea tranzactiilor a fost de 219 milioane lei. Actiunile UAMT raman in atentia investitorilor atat datorita faptului ca se tranzactioneaza cu discount fata de activul net, situat in jurul a 15.100 lei/actiune, dar si datorita faptului ca aceasta companie este controlata de PAS. "Cred ca investitorul care cumpara la 7.500 lei cumpara pe termen lung, nu se asteapta la castiguri rezultate din vreo operatiune de majorare a capitalului social" a comentat Raicu.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au pierdut ieri peste 5% la nivelul pretului mediu.
Lichiditatea actiunilor  Braiconf a fost redusa, pe un volum de aproximativ 2.600 actiuni, valoarea tranzactiilor fiind de 185 milioane lei. Actiunile Braiconf au inregistrat o pierdere importanta si la sfarsitul saptamanii trecute, vineri insa lichiditatea acestor titluri fiind mai ridicata, cu operatiuni de peste 1 miliard lei.  Actiunile Braiconf au inregistrat aprecieri importante in ultima perioada, in aproximativ doua saptamani de zile, cotatia urcand de la 61.500 lei/actiune pana pe la 82.000 lei/actiune.  Pretul la inchidere de ieri a fost de 70.000 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale societatii Alimentara Cluj - Napoca, pe parcursul sedintei, transferandu-se un pachet total reprezentand 0,3% din capitalul social al companiei. Cotatia medie a inregistrat o apreciere de peste 10%, pretul maxim de 2.800 lei/actiune atins ieri fiind si cel mai ridicat din ultimul an. Tranzactiile de ieri cu aceste actiuni au insumat 582 milioane de lei. Actionarul majoritar al societatii este compania Minerva SA din Bucuresti, care detine 67% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar este SIF Moldova, raportata cu o participatie de 11%.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au inregistrat o apreciere usoara de 0,3%, pretul maxim la care aceste actiuni au fost tranzactionate ieri fiind de 28.500 lei/actiune. Atat la nivelul pretului amxim cat si la cel al pretului de la inchidere, actiunile Argus au fost cotate la preturi superioare celor de vineri. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 28.200 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 473 milioane de lei.
Cele mai multe din tranzactiile cu actiunile producatorului de placi si tuburi din material plastic Napochim Cluj - Napoca s-au derulat la pretul de 2.100 lei/actiune, aproape egal cu cotatia medie precedenta. Actiunile Napochim au facut obiectul a 11 tranzactii, valoarea acestora fiind de 350 milioane de lei.
Cotatia medie a actiunilor  producatorului de ulei Unirea Iasi  a castigat ieri 2,3%.Aceste actiuni au fost cotate la un pret maxim de 1.340 lei/actiune, cel mai ridicat din ultimul an. Unirea a raportat  dublarea  vanzarilor pe primul semestru, cifra de afaceri depasind, in perioada respectiva, 1.300 miliarde lei (33 milioane euro). Compania este controlata de grupul american Bunge, lider mondial in imbutelierea uleiurilor vegetale.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au castigat ieri 1,2% la nivelul prteului mediu. Aceste titluri au fost, cu un rulaj de 298 milioane de lei,  cele mai tranzactionate dintre cele apartinand companiilor listate la Categoria I a bursei RASDAQ.
Lichiditatea bursei RASDAQ a fost ieri extrem de scazuta, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 3,5 miliarde de lei. 
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO