Burse - Fonduri mutuale

QVT a dat in piata 12% din Sicomed cu 25 mil. euro

22.05.2007, 18:19 26

Hedge fund-ul american QVT a vandut ieri pe Bursa un pachet de 12% din actiunile producatorului de medicamente Zentiva (fostul Sicomed), intr-o tranzactie de circa 25 mil. euro, au declarat experti din piata.
Pachetul a fost cumparat de mai multi investitori, desi pe piata a fost raportata o singura tranzactie, afirma sursele citate. Printre acestia nu se gaseste si compania ceha Zentiva, care controleaza 75% din Sicomed si care avea in plan sa delisteze Sicomed de pe Bursa de Valori.
Reprezentantii Zentiva au confirmat pentru ZF ca nu au fost implicati in tranzactia de ieri.
Tranzactia s-a realizat la 1,67 lei/actiune, cu peste 8% sub pretul de vineri, cand printre cumparatori se numarase si QVT, conform raportarilor de pe piata.
Intentiilor de delistare de anul trecut ale cehilor de la Zentiva li s-a opus QVT, care a cumparat actiuni in timpul ofertei Zentiva la un pret mai mare decat cel oferit de cehi, nepermitand acestora sa atinga pragul de 90%, care le permitea sa delisteze compania de la Bursa.
QVT, care detinea actiuni Sicomed si inaintea ofertei Zentiva, a contestat oferta dupa ce Zentiva anuntase ca va oferi un anumit pret - exprimat in euro - pentru Sicomed, dar pana la lansarea ofertei, leul s-a apreciat fata de euro, dar pretul in lei oferit de Zentiva a ramas cel care reiesea la momentul anuntului initial.
Cehii au cumparat Sicomed la un pret de 1,37 lei/actiune, iar QVT a vandut ieri actiunile la 1,67 lei/actiune. QVT a continuat sa adune din piata actiuni Sicomed, cumparand in ultimul an aproape saptamana de saptamana.
Luand in calcul si aprecierea leului, castigul in euro al QVT de la momentul ofertei Zentiva se situeaza probabil in jurul a 30%.
Zentiva a anuntat recent planuri de a retrage de pe piata o parte a produselor fabricii de la Bucuresti, acestea urmand sa fie inlocuite cu produse cu actiune terapeutica similara din portofoliul grupului.
Un alt fond de investitii, cu activitati in Romania, PPF Investments din Cehia, a vandut saptamana trecuta pachete minoritare din Zentiva Cehia, compania-mama a Sicomed.
Zentiva a raportat, pe primele trei luni ale anului, un profit net de 4,2 mil. lei (1,24 mil. euro), in crestere cu circa 42% comparativ cu valoarea raportata in intervalul similar din 2006.
In aceeasi perioada, veniturile totale ale companiei s-au situat la 71,15 milioane de lei (21,1 mil. euro), cu 48,6% mai mult fata de perioada ianuarie-martie 2006, potrivit raportului trimestrial al companiei.
Compania si-a bugetat pentru acest an un profit net de 37,5 milioane de lei (11 milioane de euro), la o cifra de afaceri in stagnare, de 244 milioane de lei (73 milioane de euro).
In rezultatele Zentiva Bucuresti nu sunt incluse si vanzarile medicamentelor produse de compania-mama din Cehia.
Grupul Zentiva detinea pe piata locala o cota de 6,2% din piata de medicamente, cu 1,5% mai mult fata de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO