Burse - Fonduri mutuale

Rafinariile cad in dizgratie pe burse

15.04.2008, 20:02 14

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care opereaza rafinaria Petromidia, s-au apropiat ieri de minimul ultimilor trei ani, pe fondul reticentei globale a investitorilor fata de companiile care rafineaza titeiul. Petromidia a pierdut ieri 7,7%, ajungand la 0,675 lei/actiune, una din cele mai mari scaderi pe o piata care a pierdut 3%.
Investitiile masive in rafinarii realizate in tarile asiatice, in special in Orientul Mijlociu, si care urmeaza sa intre in functiune in anii urmatori sunt asteptate sa inteteasca concurenta si sa reduca marjele de profit ale rafinariilor, astfel ca pe pietele din Statele Unite si Marea Britanie se pune problema unor viitoare inchideri de rafinarii.
Petromidia a pierdut 50% din valoare de la maximul de 0,14 lei/actiune atins in septembrie anul trecut dupa anuntul preluarii a 75% din grupul Rompetrol de catre compania kazaha KazMunaiGaz.
Petrom, care activeaza atat pe sectorul de rafinare, prin Arpechim si Petrobrazi, cat si pe extractie, s-a mentinut relativ stabil in ultimele zile la Bursa, inregistrand chiar o usoara tendinta de revenire. Petrom a pierdut ieri 3,5%, in ton cu scaderea medie de pe piata, si a incheiat ziua la 0,4150 lei/actiune.
De altfel, cel mai recent raport de analiza al ING recomanda cumpararea companiilor cu activitate de extractie, in conditiile avansului pretului la titei, si evitarea companiilor de pe segmentul downstream, care include rafinarea si distributia. ING mai considera ca tendinta de crestere a consumului de motorina in detrimentul celui de benzina este o alta provocare la care rafinariile va trebui sa faca fata.
In consecinta ING si-a schimbat recomandarea pentru Rompetrol Rafinare de la cumpara la vinde, mentinand-o pe cea de cumparare pentru Petrom.
ING vede un pret tinta de 0,0342 lei pentru Rompetrol Rafinare, la jumatate fata de cel actual. ING lanseaza si ipoteza cumpararii Rompetrol Rafinare de catre KMG, actionarul majoritar al Rompetrol. "KMG nu a lansat o oferta publica in ciuda achizitiei companiei-mama a Rompetrol Rafinare. Ni se pare ca KMG nu se grabeste sa cumpere participatiile minoritare. Este putin probabil ca un eventual pret de oferta sa fie cu mai mult de 15% fata de pretul de piata", se precizeaza in raport.
Pretul tinta pentru Petrom al ING este de 0,5140 lei/actiune, cu circa 23% mai mare decat ultimul pret de ieri. "Ne asteptam la o performanta solida in 2008 datorita preturilor mari la titei si a stabilizarii productiei. Nu vedem un risc de presiune la vanzare, nefiind semne ca actiuni noi vor intra pe piata in viitorul apropiat", precizeaza analistii ING, referindu-se probabil la actiunile Petrom care ar urma sa fie distribuite salariatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO