Burse - Fonduri mutuale

Rafinariile inverseaza trendul de crestere al profitului Petrom

Rafinariile inverseaza trendul de crestere al profitului Petrom

Click pentru imaginea marita

16.11.2006, 18:43 19

Petrom, cea mai mare companie din Romania - controlata de grupul petrolier austriac OMV, a obtinut in primele noua luni un profit net de 564 mil. euro, in crestere cu 45% fata de perioada similara a anului anterior.
In trimestrul al treilea, compania a raportat un profit net de 160 mil. euro, in scadere cu 29% fata de al treilea trimestru al anului trecut. La sase luni profitul se dublase fata de aceeasi perioada a anului trecut. Volumele de gaze vandute au scazut in perioada mentionata, in timp ce pretul acestora a fost majorat substantial.
Compania a raportat pierderi operationale de 513 mil. lei (146,6 mil. euro) in portofoliul de rafinare & marketing, cauzate de faptul ca pretul carburantilor la pompa nu a tinut pasul cu evolutia titeiului pe pietele internationale.
Perspectiva pentru ultimul trimestru este tot negativa, atat in ce priveste marja negativa din rafinare, cat si pe fondul intrarii rafinariei Petrobrazi in revizie. Cifra de afaceri a crescut cu 25%, pana la 2,73 mld. euro, valoare apropiata de nivelul inregistrat in intregul an anterior. Rezultatul anuntat de compania petroliera s-a situat sub asteptarile investitorilor de pe Bursa, unde actiunile companiei au inregistrat o scadere de 3,3%.
Marja negativa din portofoliul de rafinare si marketing, determinata de evolutia cotatiei internationale a barilului de titei si de scaderea rentabilitatii benzinariilor, a "topit" 296 mil. euro din valoarea bursiera a Petrom, care a ajuns astfel la 9,56 mld. euro.
Pierderile operationale ale Petrom in zona de rafinare & marketing s-au majorat de cinci ori in primele trei trimestre fata de perioada similara a anului anterior, pana la 513 mil. RON (146,6 mil. euro).
"Petrom raporteaza rezultate bune pentru primele noua luni, pe fondul unui mediu de afaceri neprielnic si volatil in extractie si prelucrare", sustine Mariana Gheorghe, CEO al companiei. "'Investitii' este cuvantul-cheie pentru aceasta perioada, intrucat valoarea cumulata a acestora a crescut cu peste 120% fata de cea inregistrata in primele noua luni din 2005", precizeaza Mariana Gheorghe.
Volumul investitiilor s-a dublat in perioada ianuarie - septembrie, ajungand la 441 mil. euro, din care mai mult de jumatate au fost directionate in modernizarea rafinariilor si extinderea retelei de distributie a carburantilor.
"Profitul net obtinut in trimestrul al treilea este cu 8% sub estimarile CA IB, iar EBIT cu 4% sub asteptari. Prin raportare la estimarile noastre, rezultatele nu sunt slabe, dar prezinta o scadere semnificativa fata de trimestrul al treilea al anului trecut, in conditiile in care estimarile noastre le consideram a fi conservatoare", a precizat Adriana Marin, sefa departamentului de analiza in cadrul societatii de brokeraj CA IB Securities. Analistii CA IB estimasera la noua luni un profit net de 618,64 mil. euro.
De asemenea, rezultatele Petrom au avut efect direct si asupra grupului OMV, care a raportat un profit net de 1,3 mld. euro, in crestere cu numai 8%, iar vanzarile au ajuns la 13,8 mld. euro. Actiunile OMV pe bursa de la Viena au scazut cu 5%.
OMV a preluat in 2004 Petrom si a inceput un amplu proces de restructurare. Compania are acum 36.011 angajati, cu 26% mai putini fata de finele lunii septembrie 2005.
Mai mult, Mariana Gheorghe, numita CEO la Petrom din iunie, a anuntat o strategie de extindere puternica a operatiunilor in Balcani si in zona Marii Caspice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO