Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen Asset Management investeste banii romanilor in Rusia, India si China

Raiffeisen Asset Management investeste banii romanilor in Rusia, India si China

Click pentru imaginea intreaga

07.02.2007, 18:10 35

Rusia, India si China erau la finalul anului trecut tintele predilecte de investitii pe pietele externe ale fondurilor administrate de Raiffeisen Asset Management, conform datelor prezentate de societate la solicitarea ZF.
Fondurile Raiffeisen, singurele fonduri romanesti care investesc in prezent in actiuni cotate pe pietele externe, aveau la finalul anului trecut active straine in valoare de circa 5 milioane de euro, din active totale in valoare de circa 22 de milioane de euro.
Raiffeisen administreaza doua fonduri mutuale, Raiffeisen Benefit, cu profil diversificat si Raiffeisen Prosper, cu investitii preponderente in actiuni.
La sfarsitul anului 2006, ponderea investitiilor straine in activele fondurilor administrate de Raiffeisen Asset Management era de 29% pentru Prosper si de 9% pentru Benefit
Expunerea pe piata de capital din Rusia a totalizat la finalul anului trecut circa 20,6% din portofoliul de active straine ale fondurilor, adica circa 1 milion de euro. Aceasta este urmata de China cu o pondere de 12,6% si India cu 11,6%. "Expunerile pe piete externe sunt asemanatoare pentru cele doua fonduri", spune Mihail Ion, presedintele societatii de administrare.
O pondere de peste 5% in portofoliul de investitii pe pietele externe al Raiffeisen mai este detinuta de Coreea de Sud, Brazilia, Turcia, Taiwan si Africa de Sud.
Conform reprezentantilor Raiffeisen, instrumentele in care a investit compania anul trecut pe pietele externe au adus randamente cuprinse intre 18% si 38%. Acestea se situeaza in jurul randamentului de pe piata romaneasca. Indicele reprezentativ al Bursei de la Bucuresti, BET, a crescut in 2006 cu circa 22%.
Raiffeisen prefera investitiile externe pe piete de capital emergente, categorie in care intra si Romania, care aduc teoretic randamente mai mari decat pietele dezvoltate, dar implica un grad mai mare de risc decat o piata matura.
"In ultimii ani, ritmul de crestere economica in tarile emergente a fost de doua ori mai mare decat cresterea economica la nivel mondial - India si China circa 10%, Rusia 7%, iar previziunile pentru anii urmatori se mentin la un nivel ridicat. Monedele nationale sunt in apreciere fata de principalele valute, sprijinite de excedentele comerciale si cresterea rezervelor valutare", sustin reprezentantii Raiffeisen.
Anul trecut piata ruseasca de capital a fost una din cele mai profitabile din lume, o crestere medie de 60% a principalului indice al Bursei din Moscova pe fondul aprecierii cotatiei titeiului, care a tras in sus companiile petroliere. Profituri mai mari a adus insa piata chineza cu un plus de 114% in 2006, in timp ce actiunile indiene au avut un randament mediu de 42%.
Plasamentele Raiffeisen Asset Management pe piete straine au vizat fonduri de actiuni, care au in portofoliu peste 60 companii si care au obtinut in ultimii ani performante peste media pietelor in care au investit.
Printre administratorii fondurilor in care investesc fondurile se numara societatea specializata din Austria a grupului: Raiffeisen Capital Management, dar si JP Morgan sau Robeco, societatea de administrare a investitiilor a bancii olandeze Rabobank. "Aceasta alocare a investitiilor ilustreaza optiunea noastra de a da posibilitatea investitorilor romani sa obtina randamente atractive, asumandu-si insa riscuri mai mici decat cele ale unui portofoliu cu investitii doar pe piata noastra. In plus, lichiditatea fondurilor noastre este superioara", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
Printre companiile avand ponderi importante in expunerea externa se numara Samsung Electronics, China Mobile, Lukoil, Gazprom, Sberbank, OTP Bank sau CEZ. Sectoarele economice preponderente in investitiile Raiffeisen Asset Management in afara Romaniei sunt reprezentate in principal de cele adresate consumatorilor interni ai pietelor emergente, ale caror venituri inregistreaza o crestere rapida: sectorul financiar, telecomunicatii, bunuri de consum, IT, dar si sectorul energetic sau materii prime, a caror cerere la export a fost ridicata.
Raiffeisen Prosper a avut printre cele mai mici randamente din fondurile de actiuni de la inceputul anului: 2,4%, in timp ce majoritatea celorlalte fonduri de actiuni au avut cresteri cuprinse intre 3% si 6%. Reprezentantii societatii pun randamentul mai mic pe seama riscurilor mai reduse.
"Raiffeisen Prosper e cel mai putin riscant fond de actiuni din toata piata, ponderea actiunilor in portofoliu fiind in general de 60%, putand ajunge la maximum 80%. Din combinarea investitiilor interne cu cele externe se reduce riscul prin diversificare, iar lichiditatea se imbunatateste substantial", spune Mihail Ion. "Randamentul mai mic din ianuarie, care insa e mult mai ridicat decat la un depozit, reflecta prudenta noastra din aceasta perioada, mai ales legata de pietele externe, unde am marcat o parte din profituri si am crescut plasamentele in depozite", a adaugat el.
Singurul fond in afara de cele ale Raiffeisen care investeste pe piete externe este Europa Obligatiuni administrat de Pioneer Asset Management, insa acesta nu are in portofoliu actiuni straine, ci doar instrumente cu venit fix.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO