Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen estimează un dividend de 0,18 lei/acţiune la BRD

 Raiffeisen estimează un dividend de 0,18 lei/acţiune la BRD

Autor: Andrei Chirileasa

07.03.2011, 23:50 24

Analiştii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital&Investmentestimează că BRD ar putea propune acţionarilor un dividend brut decirca 0,18 lei/acţiune din profitul realizat în 2010, dar mizeazăpe o creştere semnificativă a dividendelor începând de anul viitor,la peste 0,7 lei/acţiune, potrivit unui raport de analiză publicatrecent.

Randamentul dividendului brut al BRD ar putea fi astfel de circa1,27%, mult sub dobânda la depozitele în lei, de circa 6% pean.

Conducerea BRD nu a anunţat încă nivelul dividendului brut pecare îl va propune acţionarilor din profitul pe anul trecut, dar adevansat data Adunării Generale a Acţionarilor de pe 18 aprilie pe14 aprilie, potrivit unei raportări transmise ieri Bursei.

"Ne-am redus puţin estimarea privind dividendul pe acţiune pecare BRD îl va plăti din profitul net pe 2010, după rezultateleindividuale slabe pe RAS. Dar pe viitor, BRD ar putea deveni foarteatractivă pentru investitorii înfometaţi de dividende", au precizatanaliştii Raiffeisen.

Potrivit acestora, banca a menţinut o rată redusă de distribuţiea profitului net în ultimii ani, pentru a-şi consolida indicatoriide solvabilitate, situaţie care s-ar putea schimba în următoriiani, după ce Banca Naţională va solicita ca parametrii desolvabilitate ai băncilor să fie calculaţi pe baza rezultatelorIFRS (faţă de RAS în prezent).

BRD a raportat un profit individual conform RAS pe 2010 de 500mil. lei (119 mil. euro), cu 36% mai mic decât câştigul din 2009.Analiştii Raiffeisen estimează însă că banca va raporta un profitnet consolidat conform standardelor internaţionale (IFRS) de pesteun mld. lei pentru anul trecut, iar pentru acest an estimează ocreştere a profitului cu 24%, la 1,24 mld. lei.

"Ne aşteptăm pentru acest an la o creştere a portofoliului decredite cu circa 6,5%, uşor mai mică decât estimările anterioare,în condiţiile în care banca ţinteşte segmentul corporate şientităţile publice ca principali driveri. Având în vedere că BRDeste deja un jucător principal pe aceste segmente şi competiţia încreştere, marjele ar trebui să scadă mai repede. Dar scădereacosturilor de risc, datorită unei reduceri uşoare a creditelorneperformante, va supracompensa scăderea profitabilităţiioperaţionale", se arată în raportul Raiffeisen.

Analiştii consideră că acţiunile BRD sunt un pariu pe revenireaeconomiei româneşti şi că investitorii ar trebui să profite destagnarea preţului în urma publicării rezultatelor financiarepreliminare conform RAS, întrucât percepţia s-ar putea schimba lafinele lunii martie, după publicarea rezultatelor consolidate peIFRS. Raiffeisen are o ţintă de preţ de 16,8 lei/acţiune, cu 19%peste preţul de ieri de pe Bursă, de 14,1 lei.

Acţiunile BRD au făcut recent obiectul celei mai mari tranzacţiidin istoria Bursei, când BERD şi-a vândut participaţia de 5% pentru107 mil. euro. Cumpărătorii sunt investitori instituţionalistrăini, printre care şi fondurile administrate de americanii de laArtio Global.

"Vedem această tranzacţie ca un indicator că percepţiainvestitorilor faţă de bancă şi faţă de România în general ar puteafi într-un punct de inflexiune", este concluzia analiştilorRaiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO