Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen Internaţional are o cădere de 10% pe bursă: Grupul austriac şi-a vândut operaţiunile din Polonia către francezii de la BNP, iar valul noilor sancţiuni americane asupra Rusiei îi loveşte din plin

Raiffeisen Internaţional are o cădere de 10% pe bursă:...

Autor: Ştefan Stan

10.04.2018, 12:06 26921

UPDATE: Acţiunile Raiffeisen şi-au revenit până la minus 1,62%. 

Acţiunile Raiffeisen Bank Internaţional au scăzut în dimineaţa zilei de marţi cu până la 10%, la scurt timp după ce s-a anunţat tranzacţia prin care BNP Paribas va prelua operaţiunile Raiffeisen din Polonia.

De asemenea, sancţiunile americane targetate împotriva Rusiei, care au prăbuşit bursa din Moscova la cele mai dure scăderi din ultimii patru ani, au lovit în plin Raiffeisen, care are operaţiuni în plan local. 

Investitorii sunt îngirjoraţi cu privire la impactul noilor sancţiuni americane în business-ul Raiffeisen. ”Îngrijorarea este că băncile din Rusia ar putea înregistra pierderi în portofoliul de creditare în lumina noilor sancţiuni”, a spus Roman Eisenschenk, director de vânzări la Kepler Cheuvreux din Vienna.

Un alt trader acitat de Reuters a spus că operaţiunile Raiffeisen din Rusia reprezintă aproximativ 9% din activele totale ale RBI.

În pofida îngrijorării investitorilor, Raiffeisen susţine că ”în acest moment, credem că sancţiunile vor avea un impact minimal asupra Raiffeisen Bank Internaţional la nivel de grup”.

Anterior sancţiunilor, Raiffeisen avea în plan majorarea portofoliului de creditare, după ce în 2017 a crescut deja cu 13,6%. 

Raiffeisen Internaţional este grupul care deţine Raiffeisen Bank România. 

BNP Paribas, una dintre cele mai puternice bănci europene, va cumpăra business-ul Raiffeisen din Polonia, pentru 775 de milioane de euro, pentru a-şi întări subsidiara proprie din ţara est-europeană, scrie Marketwatch. 

Businessul bancar al Raiffeisen din Polonia, care va fi combinat cu business-ul local al BNP, va include Raiffeisen Bank Polska, mai puţin divizia de credite ipotecare în valută şi alte active. BNP Paribas se aşteaptă ca deal-ul să îmbunătăţească câştigurile per acţiune cu aproximativ 1% până în 2020.

 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO