Burse - Fonduri mutuale

Raliu puternic pe Bursa: 15 companii au crescut ieri cu 15%

Raliu puternic pe Bursa: 15 companii au crescut ieri cu 15%
10.04.2009, 00:00 19

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri una dintre cele mai bune sedinte din acest an, cu cresteri importante pe principalii indici bursieri, in special pe BET-FI, in urma aprecierilor puternice cunoscute de societatile de investitii financiare.

Indicele general al pietei BET-C a avansat in sedinta trecuta cu 4,3%, in vreme ce BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, s-a apreciat la randul sau cu circa 5,6%.
Vedetele sedintei de ieri au fost SIF-urile, indicele de ansamblu al acestora BET-FI crescand cu 14,8%. Cele cinci societati de investitii financiare au atras ieri investitii totale in valoare de 21,8 mil. lei (5,2 mil. euro), reprezentand aproape jumatate din rulajul de la Bursa, de 42 mil. lei (10 mil. euro).
"Piata a revenit de mai mult timp, nu doar de acum. Din punctul meu de vedere am terminat cu piata bear si cred ca am putea sa intram deja pe bull, chiar mai repede de luna iunie, cum ma asteptam initial. In orice caz, Bursa de la Bucuresti nu poate sa mearga doar in sus, cred ca s-a convins toata lumea de acest lucru, insa personal cred ca piata nu o sa scada sub minimele din perioada ianuarie - februarie", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
El este de parere ca in piata au intrat si investitori straini in ultima perioada, insa principalii actori sunt in continuare investitorii locali.
"Daca spunem ca piata bear s-a terminat, asta nu inseamna ca a trecut si criza financiara. Nu putem vorbi inca de o schimbare de trend, dupa cateva saptamani mai bune. Perioade bune am avut si anul trecut, in perioada mai - iunie, dupa care piata a scazut puternic", spune Molnar.
Ieri, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 14,6%, pe fondul vanzarii de catre societate, prin doua tranzactii pe piata DEAL, a participatiei detinute la Automobile Craiova (AUCS). Pachetul de 22,85% din companie a fost achizitionat de catre societatea americana Ford, pentru 75,25 mil. lei (18 mil. euro).
In ciuda cresterilor generale de la Bursa, titlurile combinatului chimic Azomures (AZO) au scazut ieri cu 6,3%, pe fondul unui rulaj de 390.000 de lei (93.000 de euro). Pierderea a venit dupa ce societatea a hotarat miercuri reducerea activitatii de productie cu 50% ca urmare a scaderii pretului si a cererii de ingrasaminte chimice. Prin aceasta tranzactie, Bursa a inregistrat ieri o lichiditate totala de 120 mil. lei (28,9 mil. euro), situatie nemaiintalnita de la finele lunii iunie a anului trecut. Fara vanzarea pachetului detinut de SIF Oltenia la Automobile Craiova, piata de la Bucuresti ar fi inregistrat o lichiditate totala de 45 mil. lei (10,8 mil. euro), in continuare cea mai mare din acest an.
Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat ieri de titlurile BRD SocGen (BRD), cu tranzactii totale in valoare de 7,9 mil. lei (1,9 mil. euro), urmate de actiunile BRD SocGen (BRD), cu un rulaj de 7,5 mil. lei (1,8 mil. euro).
Pe piata RASDAQ, in afara de DEALS-ul realizat pe titlurile Automobile Craiova, cel mai mare rulaj a fost inregistrat de titlurile Armax Gaz Medias (ARAX), cu tranzactii totale in valoare de circa 0,4 mil. lei (95.000 de euro).
Pe plan international, pietele financiare au inregistrat aprecieri in sedinta de ieri. Astfel, indicele francez CAC-40 crestea in sedinta trecuta cu 1,9%, DAX-ul german cu aproape 3,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Anglia se aprecia cu 1,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO