Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas: Probabilitatea sa faci profit pe piata asta e minima

Rares Nilas: Probabilitatea sa faci profit pe piata asta e minima

Rares Nilas, directorul general al BT Securities: In momentul acesta ne ducem la cota de avarie. Veniturile financiare vor fi foarte putine pentru societatile de brokeraj in acest an, deoarece este greu de iesit din plasamentele financiare. Marea problema este insa lichiditatea scazuta din piata. Pe volumele de tranzactionare actuale este foarte greu sa faci profit.

15.04.2008, 20:01 68

BT Securities, una dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata, mizeaza pe tranzactiile in marja si urmareste intrarea ca membru pe o bursa straina, pentru a salva un an care a inceput foarte slab pentru brokeri pe Bursa de la Bucuresti.
"Incercam sa diversificam gama de servicii oferite clientilor pentru a compensa scaderile de volum de pe piata. Oferim deja la scara mare tranzactiile in marja si vom lansa in scurt timp pentru clientii nostri tranzactiile pe bursele internationale din postura de membri ai unei burse straine", a declarat pentru ZF Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
BT Securities ar deveni astfel prima societate de brokeraj romaneasca membra a unei burse straine. De asemenea, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania este una dintre primele de pe piata care au acordat investitorilor imprumuturi pentru cumpararea de actiuni, soldul finantarilor acordate ridicandu-se in prezent la circa 40 mil. lei (11 mil. euro), potrivit lui Rares Nilas. Potrivit acestuia, BT Securities finanteaza clientii cu jumatate din suma necesara achizitiei actiunilor.
Cu toate acestea, seful BT Securities sustine ca anul acesta va fi foarte dificil pentru societatile de brokeraj, confruntate cu o scadere puternica a volumelor de tranzactionare, concomitent cu scaderea generalizata a cotatiilor actiunilor.
"In momentul acesta ne ducem la cota de avarie. Veniturile financiare vor fi foarte putine pentru societatile de brokeraj in acest an, deoarece este greu de iesit din plasamentele financiare. Marea problema este insa lichiditatea scazuta din piata. Pe volumele de tranzactionare actuale este foarte greu sa faci profit", spune Nilas.
"Pe pietele externe scaderea pretului se compenseaza cu cresterea volumelor de tranzactionare, astfel ca societatile de brokeraj inregistreaza chiar cresteri de rulaje. La noi scad si preturile, scad si volumele. In plus, trebuie sa sprijini si clientii prin reduceri de comisioane, pentru ca nu e normal ca ei sa piarda si brokerii sa castige", a explicat el.
BT Securities a reusit in primul trimestru sa-si consolideze pozitia pe piata, inregistrand o scadere a rulajului mai mica decat cea a pietei. Societatea a intermediat tranzactii cu actiuni pe Bursa si pe piata RASDAQ in valoare de 392 mil. lei (106 mil. euro), cu 20% mai mici decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care rulajul la nivelul pietei s-a redus cu 32%, la circa 2,7 mld. lei (730 mil. euro). Astfel, BT Securities a urcat pe locul al doilea in topul brokerilor.
Societatea de brokeraj a obtinut anul trecut un profit net de 5,72 mil. lei (1,71 mil. euro), cu 38% mai mare decat in 2006, la o cifra de afaceri in crestere cu 51%, la 17,4 mil. lei (5,2 mil. euro).
Potrivit conducerii societatii, aceasta a obtinut anul trecut venituri din comisioane de 16 mil. lei (4,79 mil. euro), provenind in cea mai mare parte (aproape 85%) de la investitori de retail.
Investitorii institutionali au avut o pondere de 16% in veniturile societatii. BT Securities avea la sfarsitul anului trecut 15 sucursale si 111 angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO