Burse - Fonduri mutuale

RASDAQ a adus cele mai mari castiguri in trimestrul I

RASDAQ a adus cele mai mari castiguri in trimestrul I

Click pentru imaginea intreaga

02.04.2007, 18:53 19

Plasamentele pe piata RASDAQ au fost cele mai profitabile in primul trimestru al acestui an, indicele bursier RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor emitentilor de pe piata RASDAQ, inregistrand de la inceputul anului o crestere de 35,2%, cat in 2005 si 2006 la un loc.
Pentru investitori a devenit tot mai evident in ultimul an ca cele mai mari castiguri de pe piata de capital se obtin pe piata RASDAQ, in conditiile in care majoritatea emitentilor de la Bursa de Valori sunt cel putin corect evaluati, lasand destul de putin loc pentru castiguri mari cum se intampla cu 2-3 ani in urma.
Piata RASDAQ a reprezentat in ultimii ani o sursa de companii surpriza, care au oferit castiguri de peste 100% in termen de cateva luni. Un astfel de exemplu este societatea Imotrust Arad, cu operatiuni in domeniul imobiliar, care a inregistrat de la inceputul anului o crestere de peste 520%, tranzactiile pe acest emitent fiind tot mai mari in ultimele saptamani. Un alt exemplu este Prebet Aiud, care a castigat peste 200% in primele trei luni, insa pe fondul unei lichiditati reduse, compania urmand sa fie transferata pe Bursa de Valori.
Evolutia Bursei de Valori in primul trimestru aduce argumente in plus la teoria conform careia cele mai mari castiguri se obtin pe actiuni ale unor companii mai mici si mai putin lichide. Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor emitentilor listati la BVB, mai putin SIF-urile, a castigat in primele trei luni circa 10,7%, in timp ce indicele BET, care monitorizeaza doar cele mai mari 10 companii de la Bursa, a crescut doar cu 6,2%.
Cele mai mari castiguri de pe Bursa le-au adus in primele trei luni actiuni ale unor companii precum Turism Felix, Aerostar Bacau sau Kandia-Excelent Bucuresti. In afara de Turism Felix, a carei carei evolutie foarte buna a fost determinata de transferul de pe RASDAQ pe Bursa, care a deteminat dublarea pretului actiunilor in mai putin de o luna, in cazul Aerostar si Excelent cresterea a fost determinata de rezultatele financiare foarte bune raportate anul trecut. Aerostar si-a dublat profitul in 2006 si va distribui un dividend de doua ori mai mare decat anul trecut, in timp ce Kandia-Excelent a raportat un profit de peste patru ori mai mare decat in 2005. Ambele si-au dublat valoarea pe Bursa de la inceputul anului. Dintre actiunile care intra in componenta indicelui BET, cea mai mare crestere de la inceputul anului au inregistrat-o titlurile Transelectrica, cu un avans de aproape 40%, justificat tot de rezultatele financiare foarte bune raportate pe 2006.
Titlurile Transelectrica au fost introduse in BET de aproximativ o luna, din acest motiv cresterea acestor actiuni nu a influentat prea mult evolutia indicelui. O crestere importanta au inregistrat si actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact, care au castigat 34%. Dintre titlurile din sectorul bancar s-au remarcat actiunile BRD, cu o crestere de 14%, iar dintre companiile petroliere mai bine a evoluat Rompetrol rafinare, cu un avans de 10,8%.
Printre actiunile cu evolutii sub asteptari se numara titlurile Petrom, cu o crestere de sub 1% si cele ale Bancii Transilvania, care nu au crescut cu mai mult de 5%, in ciuda majorarii de capital cu actiuni gratuite pe care a anuntat-o.
Principalele perdante au fost insa titlurile SIF, indicele BET-FI pierzand in primul trimestru peste 6%, sub influenta mai multor stiri negative. Singurele care au rezistat scaderii au fost actiunile SIF Transilvania, care au castigat 9,4%, datorita proiectului de dublare a capitalului social prin incorporarea profitului net din 2006 si distribuirea de actiuni gratuite. Titlurile celorlalte patru SIF-uri au pierdut intre 3,8%, in cazul SIF Muntenia, si 13%, in cazul SIF Banat-Crisana.
Fondurile mutuale au oferit in primul trimestru un randament mediu de 2,04%. Cele mai mari castiguri s-au obtinut pe fondurile de actiuni, cel mai bun performer fiind fondul de indice BT Index, cu o crestere de 7,5%. Alte doua fonduri, BT Maxim si Napoca, au inregistrat randamente de peste 6%.
Castigurile oferite de depozitele bancare continua sa fie foarte reduse in comparatie cu cele de pe Bursa. Un depozit in lei a adus in primul trimestru un castig mediu de 1,8%, in timp ce depozitele in euro au inregistrat un randament negativ de circa 0,4% din cauza deprecierii euro fata de moneda nationala. Pretul gramului de aur a crescut in primele trei luni cu aproape 2,4%, metalul pretios ramanand un plasament atractiv pentru investitorii cu aversiune la risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO