Burse - Fonduri mutuale

RASDAQ-ul a reinviat: apreciere de 25% pe actiunile vedeta intr-o luna

RASDAQ-ul a reinviat: apreciere de 25% pe actiunile vedeta intr-o luna
12.08.2009, 00:00 70

Piata RASDAQ, care in ultimii doi ani s-a confruntat cu un interes scazut din partea investitorilor din cauza crizei economice, a oferit in ultima luna randamente de pana la 80% celor care au ales sa realizeze plasamente in companiile din piata.

Cresterea medie consemnata de cele mai tranzactionate zece companii din piata a fost in ultima luna de aproape 25%.
Cresterile inregistrate de Bursa de Valori Bucuresti in ultimele luni, precum si rezultatele financiare bune raportate de unele societati de pe RASDAQ au atras atentia investitorilor catre aceasta piata.
"Daca ne uitam pe RASDAQ in ultimii doi ani, putem observa un interes scazut al investitorilor pentru emitentii de pe aceasta piata. Practic, prima data interesul vine pentru Bursa de Valori, pentru actiunile lichide de aici, iar dupa cresteri puternice, de doua - trei ori fata de minime, se incearca si alte optiuni, cum ar fi titlurile de pe RASDAQ", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Acesta spune ca se asteapta ca pe piata RASDAQ sa se realizeze un nucleu restrans de actiuni in care investitorii isi vor plasa lichiditatile, societatile urmand sa fie alese in functie de istoric, precum si de situatia financiara a acestora.
"Investitorii vor merge catre emitentii cu o situatie financiara buna, cum ar fi de exemplu Armax Gaz, Albalact sau Prospectiuni. Se aleg societatile mai lichide din piata, cu un business puternic", spune Brendea.
Armax Gaz (simbol ARAX), societate care se ocupa cu productia de echipamente pentru industria de petrol si gaze, a fost cea mai tranzactionata actiune de pe piata RASDAQ in ultima luna. Titlurile societatii au inregistrat in acest timp o crestere de 46%, pe fondul unui rulaj de 3,5 mil. lei (0,8 mil. euro). De la inceputul anului, titlurile societatii au inregistrat o apreciere de aproape 43%, mai mica decat cea din ultima luna. Interesul pentru aceste societati vine si pe fondul rezultatelor bune raportate in ultima perioada.
Astfel, Armax Gaz a inregistrat in primele trei luni afaceri mai mari cu 20%, pana la 7,8 mil. lei, in vreme ce profitul companiei a avansat cu 50%, pana la 0,6 mil. lei. Un alt exemplu poate fi cel al actiunilor Prospectiuni Bucuresti (PRSN), care au avansat in ultima luna cu 28,6%, pe fondul unui rulaj de 1,2 mil. lei (0,3 mil. euro). Afacerile companiei au crescut de peste doua ori in primele trei luni din an, societatea trecand pe profit. Fata de pierderea de 8,4 mil. lei din primul trimestru din 2008, compania a raportat un profit de 6,6 mil. lei in perioada ianuarie - martie 2009.
De la inceputul anului, actiunile Prospectiuni Bucuresti s-au dublat, crescand de la un pret de 0,12 lei/actiune la 0,23 lei/actiune.
"Apetitul de risc pentru piata RASDAQ nu este suficient de mare pentru a ne putea astepta la un val de investitori in piata. Cred ca cei care activeaza pe RASDAQ sunt in special speculatori. In orice caz, alocarea resurselor pentru emitentii din piata este scazuta. Spre RASDAQ se indreapta fie cei care doresc sa ia o participatie semnificativa dintr-o societate, de minim 5%, fie speculatori care cred ca preturile sunt foarte scazute si spera la castiguri bune in viitor", spune Brendea.
Acesta este de parere ca investitorii care au avut pachete de actiuni "blocate" pe piata RASDAQ, neavand posibilitatea de a le vinde, au devenit involuntar investitori de portofoliu.
"Cei care au actiuni pe RASDAQ nu cred ca vor vinde decat daca vor avea neaparat nevoie de bani. Ar trebui sa vedem reveniri importante pe aceasta piata in timp, existand un potential bun de crestere pe termen de unu - doi ani", precizeaza Brendea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO