Burse - Fonduri mutuale

Reguli mai stricte de raportare pentru companiile cotate

13.07.2007, 20:04 16

Bursa de Valori Bucuresti va impune companiilor cotate sa fie mai stricte in privinta raportarilor pe care le fac, dezvaluind toate informatiile care provin din alte surse decat compania si la care fac referire.
Decizia a fost luata saptamana trecuta in Comitetul Bursei de Valori si face parte dintr-o serie de masuri pe care Bursa le pregateste pentu a creste calitatea rapoartelor trimise de companiile listate.
"Am decis sa impunem emitentilor sa prezinte integral documentele pe care le citeaza. Daca nu vor sa faca acest lucru atunci sa nu mai faca referire la astfel de documente", spune Adrian Manaila, membru in Comitetul Bursei de Valori si care a avut aceasta initiativa.
Mai multe companii au facut anunturi in ultima vreme preluand informatii din documente pe care nu le-au pus la dispozitia investitorilor, cum ar fi rapoarte de evaluare sau rapoarte de rating, informatiile prezentate investitorilor riscand sa creeze o imagine gresita asupra continutului integral al documentelor respective.
Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti a anuntat in ultimele luni ca a realizat rapoarte de evaluare a valorii firmei, fara insa a publica rapoartele si premisele de le care acestea au plecat, anuntand doar valoarea reiesita si care era mai mare decat valoarea de piata a companiei. La fel s-a intamplat si in cazul publicarii de catre Transelectrica sau Rompetrol Rafinare a informatiilor privind acordarea sau modificarea ratingurilor primite de la companii internationale de evaluare financiara.
Bursa va modifica pana la finele acestui an Codul Bursei, care inglobeaza toate regulile dupa care functioneaza piata pentru a impune companiilor listate sa fie mai stricte in raportarile pe care le fac pentru a-i informa pe investitori.
Prevederile privind rapoartele companiilor vor tine seama de normele Uniunii Europene si de recomandarile Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica, conform reprezentantilor Bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO