Burse - Fonduri mutuale

Respiro pentru cumparatori

05.08.2004, 00:00 16

Bursa a avut si ieri o evolutie usor descendenta, de aceasta data venind randul actiunilor SIF sa inregistreze scaderi dupa ce in sedinta de marti cotatiile altor companii mari suferisera  pierderi.
Actiunile SIF au scazut  in medie cu peste 1%, pierdere inregistrand si actiunile Petrom, cotate la inchidere la un pret cu 0,8% mai redus comparativ cu cel de marti. 
Cele mai tranzactionate actiuni SIF au fost cele ale SIF Banat - Crisana, care au realizat un rulaj de 7,7 miliarde lei, acesta fiind si cel mai ridicat rulaj de pe piata. Aceste actiuni au fost cotate la deschidere la pretul de 8.700 lei/actiune, cursul urcand in primele sfert de ora de tranzactionare  pana la un maxim de   8.750 lei/actiune. Atingerea acestui pret a determinat vanzatorii sa fie mai activi in piata, cotatia coborand apropae de inchiderea sedintei la 8.550 lei/actiune. Ultimele minute de tranzactionare au consemnat o usoara revenire a cursului, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 8.600 lei/actiune, in scadere cu 1,2% fata de cotatia precedenta.
Pierderea cea mai mare, in randul SIF, a apartinut titlurilor SIF Muntenia. Pe toata durata sedintei, cursul acestor actiuni a oscilat intre 5.850 lei si 5.900 lei/actiune, inchiderea facandu-se la pretul minim. Pe fondul unor tranzactii de 4,3 miliarde lei, actiunile SIF Muntenia au pierdut 2,5%.
Actiunile SNP au inregistrat o pierdere mai usoara ieri, de 0,8%, pretul de la inchidere fiind de 2.400 lei/actiune. Lichiditatea  titlurilor a fost mai redusa comparativ cu sedinta precedenta, dar volumul de actiuni transferate, a fel ca si marti, nu poate fi considerat ridicat pentru aceasta companie. Operatiunile au insumat 6,3 miliarde lei.
Actiunile companiilor din sectorul bancar au stagnat in general in jurul cotatiilor precedente. Titlurile BRD au inregistrat o apreciere usoara de 0,8%, pachetele de actiuni transferate fiind destul de mici. Ultima tranzactie cu actiuni BRD s-a derulat la pretul de 26.700 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 5,3 miliarde lei. BRD este singura banca cu actiuni  listate pe Bursa care a mai ramas sa raporteze rezultatele financiare la sase luni. Inregistrarea unor profituri in crestere dupa primul semestru nu a ajutat foarte mult cotatia celorlalte banci, cel putin in ceea ce priveste actiunile Bancii Transilvania, brokerii spunand ca aceasta situatie s-ar putea datora si faptului ca titlurile bancii au inregistrat aprecieri cu ceva timp inainte de prezentarea rezultatelor, acele cresteri facandu-se tocmai in contul asteptarilor pozitive legate de situatiile financiare dupa primele sase luni.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au urcat cu 0,5%, pretul maxim al zilei fiind de 604 lei/actiune. Transferurile au totalizat 4,1 miliarde lei.
Pe fondul unei presiuni la cumparare si in conditiile unei oferte cu mult reduse fata de cererea sentru aceste titluri, actiunile Zimtub au inregistrat din nou o apreciere de peste 14%, pretul maxim fiind de 23.400 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 728 milioane lei.Spre finalul sedintei, nu mai exista nici un ordin de vanzare.



Piata RASDAQ
Ieri au revenit la tranzactionare pe platforma tehnica a Bursei de Valori actiunile a cinci din cele mai importante companii listate pe RASDAQ, tranzactiile cu aceste titluri nefiind foarte ridicate.
Tranzactionarea pe platforma Bursei nu a contribuit, de altfel, nici la cresterea lichiditatii actiunilor primului grup de companii trecute pe sistemul Bursei de Valori.
Cel mai mare rulaj dintre aceste companii l-au realizat actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Operatiunile cu actiunile Braiconf au insumat 411 milioane de lei, pretul maxim inregistrat ieri fiind de 57.500 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 2,9%.
Aprecieri mai importante au inregistrat actiunile Rompetrol SA (Vega) si cele ale santierului  naval Aker Braila, cotatiile medii ale acestor titluri urcand cu 4,8%, respectiv 14,3%. Lichiditatea actiunilor Aker a fost insa extrem de redusa, transferurile totalizand 40 milioane de lei, de altfel nici operatiunile cu actiuni Vega nefiind ridicate. Valoarea tranzactiilor care au implicat titluri Vega a fost de 170 milioane de  lei. Actiunile Rompetrol SA au fost cotate la un pret maxim de 630 lei/actiune, mai ridicat decat cel inregistrat de titlurile Rompetrol Rafinare listate pe Bursa. Cele doua companii fac parte din acelasi grup petrolier, Rompetrol. Cotatia medie a titlurilor Rompetrol SA si Rafinare a ajuns aproximativ in jurul aceluiasi nivel.
  Cele mai tranzactionate actiuni de pe RASDAQ au fost cele ale companiei hoteliere Orizont Turism. Un investitor a achizitionat 9,5% din actiunile Orizont, tranzactia perfectandu-se la pretul de 25.000 lei/actiune, egal cu cotatia medie precedenta. Valoarea tranzactiei a fost de 4,6 miliarde de lei. Cel mai important actionar al companiei este Asociatia Salariatilor, care detine 41,2%. Un alt pachet, de 34,6%, este controlat de SIF Transilvania.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au inregistrat o lichiditate in crestere, si numarul de tranzactii din piata fiind mai ridicat comparativ cu sedinta precedenta. Ieri au fost derulate 53 transferuri cu actiunile Argus, interesul mai ridicat al investitorilor determinand o apreciere medie de peste 4% pentru aceste titluri. Pretul maxim la care actiunile Argus au fost tranzactionate a fost de 27.000 lei. Operatiunile au insumat 2 miliarde de lei.
Actiunile Conpet desi erau anuntate initial  sa revina la tranzactionare ieri, in urma unei decizii a CNVM, au fost suspendate pana pe data de 6 august pentru diseminarea unor informatii legate de majorarea capitalului social al companiei si litigiul cu SIF Muntenia, principalul actionar minoritar al Conpet, cu o participatie de 9,4%. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO