Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele companiilor nu i-au speriat pe investitori, care au dus Bursa la un nou maxim

Rezultatele companiilor nu i-au speriat pe investitori, care au dus Bursa la un nou maxim
24.08.2009, 18:26 16

Bursa a avut parte vara acesta de una dintre cele mai propice perioade din istoria sa, numai de la finele lunii mai principalul indice al pietei, BET, urcand cu 27,5%.

Bursa a batut maxim dupa maxim in plina vara in ciuda faptului ca in ultimele luni cei mai multi brokeri si-au manifestat reticenta fata de valul de cresteri, considerand ori ca este o simpla apreciere pe o piata in scadere, ori ca acestea se vor termina curand si Bursa va da inapoi in preajma rezultatelor ce urmau sa fie raportate. Cele mai multe companii de pe piata au inregistrat la jumatatea anului scaderi consistente la nivelul cifrelor de afaceri si profiturilor, insa investitorii de pe Bursa sunt mai optimisti ca oricand si au dus cotatiile la noi maxime pentru acest an.

"De obicei se acumuleaza cand inca sunt stiri proaste in piata pentru ca apoi sa apara primele raze de speranta si sa se ingramadeasca lumea. Se spera ca strainii o sa-si revina, o sa investeasca in regiune si o sa aloce si pentru Romania o bucatica. Localii misca piata urmarind ce se intampla afara, manati de speranta ca vor intra bani in regiune", explica Mihai Piscan, broker la societatea de brokeraj EFG Eurobank.

El mai spune ca rezultatele la semestru nu au fost bune cu cateva exceptii, precum SIF-urile sau BRD, dar daca analizezi actiunile din punct de vedere al indicatorilor P/S (pret raportat la vanzari) sau P/B (pret pe valoare contabila), se mai gasesc actiuni atractive.

"Noi suntem undeva la media din regiune din punct de vedere al preturilor, nici mai sus, nici mai jos", spune Piscan.

Analistii spun ca asteptarile foarte negative ale investitorilor, care comparau criza actuala cu "Marea Depresiune" din anii '30 de la americani, au fost depasite, iar investitorii au reintrat in piata.

"Criza din prezent a fost foarte mult comparata cu cea din anii '30 si de aici greseala. Ambele crize pot fi considerate grave si complexe, insa s-au manifestat diferit. Au fost putini care au crezut intr-o stabilizare economica in marile economii, iar depasirea unor asteptari foarte pesimiste s-a concretizat intr-o crestere violenta din minime la Bursa", spune Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza din cadrul Intercapital Invest.

Ea atrage atentia insa ca stabilizarea actuala este una artificiala, se datoreaza cu precadere unor ajutoare guvernamentale si ca nu are la baza principii economice sanatoase.

"Asa s-ar parea, ca s-au calmat lucrurile. Economia americana, care este epicentrul crizei, are perspective bune sa-si revina, si acest lucru aduce un val de incredere care ajunge si aici. Investitorii au vandut actiuni speriati de context, de ce se intampla la altii. A fost mai mult o psihoza. Preturile ajunsesera la niste niveluri extraordinar de atractive si raman in continuare atractive daca lucrurile la nivel macro se stabilizeaza", spune Adrian Manaila, directorul general al firmei de brokeraj Elda Invest din Galati.

Analistii spun ca aprecierile nu sunt sustinute si de rezultatele companiilor si exista riscul ca acestea sa fi crescut prea mult.

"Personal, pe termen scurt, nu ma astept la corectii, insa nu consider nivelurile din piata de acum fundamentate. Riscul este ca optimismul de pe burse sa fi crescut peste realitatea economica si de aici in toamna mai pot fi corectii. Pietele globale au marcat in ultimele sase luni unele din cele mai mari cresteri anualizate din ultimii 20 de ani, in acest context fiind normal si firesc ca si piata locala sa urmeze trendul general", a conchis Andreea Gheorghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO