Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele de la Bursa: mai mult pierderi in T4

Rezultatele de la Bursa: mai mult pierderi in T4

Click pentru imaginea intreaga

21.02.2008, 19:01 29

Din 35 de companii nefinanciare de la Bursa care au publicat rezultatele preliminare pe anul 2007, 14 au inregistrat pierderi in ultimul trimestru, iar 10 au raportat profituri in scadere.
Cele 35 de companii analizate au inregistrat pierderi cumulate de 88,6 mil. lei (25,4 mil. euro) in trimestrul al patrulea, fata de un profit net cumulat de 280 mil. lei (80,4 mil. euro) in aceeasi perioada din 2006. Cifra de afaceri cumulata a crescut insa cu 6%, de unde rezulta ca scaderea profitabilitatii a fost determinata de costurile mai mari si de pierderile financiare.
Cele mai mari pierderi le-au raportat Rompetrol Rafinare (RRC) si Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), cu rezultate negative de 219,5 mil. lei (63 mil. euro) si, respectiv, 78,5 mil. lei (22,5 mil. euro). Alte doua dintre cele mai mari companii, Transelectrica (TEL) si Alro Slatina (ALR), au inregistrat scaderi drastice ale profiturilor.
Multi dintre emitentii listati la Bursa au fost afectati in ultima parte a anului trecut de deprecierea puternica a leului fata de principalele monede internationale, in conditiile in care acestia au fost nevoiti sa-si reevalueze la final de an datoriile in valuta.
Printre emitentii cei mai afectati de fluctuatiile de curs de schimb s-au numarat Rompetrol Rafinare, Oltchim si Artrom Slatina, care au raportat pierderi de ordinul zecilor de milioane de lei din operatiunile financiare.
La nivelul intregului an 2007, profiturile cumulate ale companiilor de pe Bursa s-au redus aproape la jumatate fata de anul precedent cu 46%, pana la un nivel de 412,5 mil. lei (123 mil. euro).
"Rezultatele au fost clar sub asteptari daca ne gandim numai ca anul 2007 a fost primul an de dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Nu a fost un context macroeconomic tocmai favorabil, prin prisma fluctuatiilor ample de curs valutar sau a costurilor salariale peste nivelul productivitatii", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO