Burse - Fonduri mutuale

Romanii au profitat de "promotiile" oferite de fondurile straine

06.11.2008, 19:58 12

Investitorii romani au realizat achizitii pe Bursa luna trecuta care au depasit cu 20,8 mil. euro vanzarile acestora, potrivit statisticilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), profitand de faptul ca fondurile straine a trebuit sa reduca cu mult pretul pentru a putea sa scoata de pe Bursa sume mari de bani intr-o perioada scurta de timp.

Brokerii spun ca strainii au fost aproape obligati sa vanda din participatii si sa accepte preturi foarte scazute in conditiile in care multe s-au confruntat in perioada anterioara cu retrageri din partea propriilor investitori, un fenomen care a luat o amploare globala luna trecuta.
Vanzarile nete ale investitorilor straini persoane juridice, reprezentate in cea mai mare parte de fonduri de investitii, s-au ridicat in octombrie la aproape 23 mil. euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie, cand nerezidentii au scos circa 55 mil. euro din piata.
Asta in conditiile in care chiar si cele mai mari fonduri active pe Bursa, care avusesera in prima parte a anului o strategie de conservare a portofoliilor, au fost nevoite sa intre la vanzare.
Fondurile mutuale administrate de compania olandeza MEI, care activeaza si pe Bursa noastra, n-au mai lasat clientii sa realizeze retrageri luna trecuta si recent au fost deschise doar pentru subscrieri din partea potentialilor investitori.
De asemenea, unul din fondurile administrate de Julius Baer, cel mai mare investitor strain de la Bursa, si-a redus participatia in cadrul Biofarm Bucuresti (BIO) sub pragul de 5%, care il obliga sa raporteze detinerea in cadrul producatorului de medicamente si a mai vandut luna trecuta aproape 2 mil. titluri Impact Bucuresti (IMP) dupa ce in ultimul an n-a participat decat la majorari in cadrul companiilor la care detine participatii.
De cealalta parte, investitorii mici de la Bursa, reprezentati de persoanele fizice rezidente, au realizat in octombrie achizitii nete in valoare de 15,9 mil. euro (59,5 mil. lei), cel mai ridicat nivel din luna ianuarie a acestui an, cand realizasera achizitii de 22 mil. euro. Totodata, numarul de conturi de cumparare ale investitorilor romani persoane fizice a urcat cu circa 2.100 in octombrie fata de luna precedenta, depasind nivelul de 8.800.
Este pentru prima data in acest an cand numarul de conturi de cumparare s-a majorat de la o luna la alta pe fondul unor cumparari nete din partea investitorilor romani mici.
"Vanzarile strainilor din octombrie erau de asteptat. Strainii vand pentru ca au retrageri si sunt obligati sa vanda iar romanii au profitat de acest lucru. Numarul de conturi in crestere ale persoanelor fizice romane este un lucru imbucurator", spune Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities.
Brokerii mai spun ca romanii au fost atrasi de preturile foarte reduse din piata, care nu mai sunt justificate nici de scenariile pesimiste pentru anul viitor.
Numai in octombrie, SIF-urile au pierdut circa 56% din valoare, iar cele mai lichide 20 de titluri din piata, reprezentate de indicele BET-XT, s-au depreciat in medie cu 40%.
"In momentul de fata preturile sunt asa de mici ca nu justifica valoarea companiilor. Piata poate sa ofere randamente bune in acest moment, chiar daca riscul este unul ridicat. Investitorii straini se orienteaza pe considerente mai vaste, cum este ratingul de tara, indicatorii macroeconomici. Noi suntem mai la gramada asa. Romanii se gandesc ca scaderea de rating este neindreptatita si iesirea in graba a strainilor a lasat in urma preturi pe care acestia nici nu le visau in urma cu sase luni. Strainii vand mai mult la nivel de regiune, nu neaparat de tara", explica Rares Nilas, directorul general al BT Securities, firma de brokeraj care s-a plasat pe locul doi in octombrie in topul intermediarilor de la Bursa, si singura societate de retail din top 5.
Topul brokerilor din octombrie a fost dominat de firmele de brokeraj ale clientilor institutionali, reprezentati in special de fonduri straine de investitii, precum KBC Securities, UniCredit CA-IB Securities, ING Bank si Raiffeisen Capital & Investment, care au realizat impreuna aproape un sfert din tranzactiile derulate luna trecuta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO