Burse - Fonduri mutuale

Romanii investesc lunar 60 mil. € in fonduri mutuale

Romanii investesc lunar 60 mil. € in fonduri mutuale
09.05.2010, 23:45 53

Fondurile mutuale romanesti au inghitit peste 3 miliarde de leiin ultimul an si au ajuns la active nete de 4,5 miliarde de lei lafinele lunii aprilie, fiind tot mai aproape de atinge pragul de 1%din Produsul Intern Brut.
Industria fondurilor mutuale a incheiat luna aprilie cu active netede peste 4,5 mld. lei (1,1 mld. euro) - un nou maxim istoric,reusind sa atraga peste 245 mil. lei de la investitori (60 mil.euro), potrivit statisticilor emise de Asociatia Administratorilorde Fonduri (AAF). Numarul de investitori a ajuns la 189.119, ceamai mare parte dintre acestia avand investitii in fondurilemonetare si de obligatiuni, in timp ce mai putin de o zecime suntinvestitori in fonduri de actiuni, potrivit AAF.
"Fondurile mutuale au intrat pe un drum ascendent si recupereazadin terenul pierdut. Dupa ce a fost depasit primul miliard de euroin active, urmatorul prag psihologic pentru fonduri este atingereaa 1% din Produsul Intern Brut sub raportul activelor, performantace poate fi atinsa in acest an", a spus Dragos Neacsu, presedintelesocietatii de administrare a investitiilor Erste Asset Management -cel mai mare administrator de fonduri. Societatea gestioneazaactive nete de peste 2 mld. lei (480 mil. euro).
PIB-ul Romaniei a incheiat anul trecut la valoarea de 491,27 mld.lei.
Similar cu evolutia din lunile precedente, cele mai atractivefonduri au fost fondurile de plasamente monetare si de obligatiuni,care concentreaza peste 70% din activele totale ale pietei, insainvestitorii incep timid sa redescopere fondurile cu profil de riscridicat, precum cele de actiuni.
Mai mult de jumatate din sumele atrase de industrie in luna aprilieau provenit de la trei fonduri mutuale: BCR Monetar cu subscrierinete de 72,6 mil. lei, Raiffeisen Monetar cu 71,6 mil. lei si BCRObligatiuni cu intrari nete de aproape 35 mil. lei. Sumele atrasede fondurile de actiuni sunt vizibil mai mici. Astfel, RaiffeisenActiuni, cu un randament de 72,6% in ultimele 12 luni, a atras celmai consistent volum de intrari nete, de 5,5 mil. lei, lunatrecuta, fiind urmat indeaproape de BT Maxim, cu o performanta de68,4% in ultimul an si cu subscrieri nete de aproape 5 mil. lei inaprilie si BCR Expert cu 2,1 mil. lei atrase luna trecuta si cu unrandament de 61,7% in ultimele 12 luni.
"Pentru ca industria sa continue sa se dezvolte, sunt necesari oserie de factori care nu tin neaparat de vointa administratorilor:emisiuni de obligatiuni pe piata, listarea participatiilor pe carestatul le detine la anumite companii si a Fondului Proprietatea,masuri care vor da adancime pietei de capital", a continuatNeacsu.
La finele lunii aprilie, performerul ultimelor 12 luni a fostfondul de actiuni BT Index, administrat de societatea BT AssetManagement, cu un randament de peste 81%, urmat la scurta distantade alte doua fonduri de actiuni Raiffeisen Actiuni, cu 72,6%, si deActive Dinamic, cu un plus de 69,3%. La categoria fondurilordiversificate, Napoca, administrat de societatea Globinvest, a fostcel mai performant, cu un randament de 54,1% in intervalul cuprinsintre aprilie 2010 si aprilie 2009. In ceea ce priveste fondurilecare investesc in instrumente cu venit fix, precum depozitelebancare si obligatiunile, randamentul mediu nu depaseste 13%, cu unmaxim de 14,1% atins de fondul de obligatiuni Concerto, administratde societatea BRD Asset Management. La categoria fondurilormonetare, Bancpost Plus a inregistrat cel mai mare randament de32,6%, performanta atinsa ca urmare a retragerilor de activeinregistrate de fond. La finele lunii aprilie, Bancpost Plus maiavea doar trei investitori si active nete de circa 2.000 de lei,mult sub cele 46 mil. lei de care fondul dispunea in urma cu unan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO