Burse - Fonduri mutuale

Romgaz a pus accentul pe termen scurt şi investiţiile în explorare au stagnat

Romgaz a pus accentul pe termen scurt şi investiţiile...

Autor: Radu Bostan

26.03.2015, 00:06 529
Producătorul de gaze Romgaz (sim­bol bursier SNG), controlat de stat, a investit anul trecut mai mult în producţie şi înma­ga­zi­nare, şi a menţinut aproape constant bu­ge­tul de explorare de noi perimetre. Compania s-a orientat astfel pe termen scurt, abordare ris­can­tă pentru un producător de hidrocarburi care exploatează în principal zăcăminte foarte vechi.
 
Compania a realizat în 2014 investiţii de un miliard de lei, cu 238 milioane de lei mai mari decât în 2013. Diferenţa s-a datorat mai ales majorării cu 152 mil. lei a inv­es­tiţiilor în foraje de exploatare, noi sonde de pro­ducţie şi de­po­zite de gaze, în timp ce in­ves­tiţiile în explo­rare au avansat cu doar 8 mil. lei faţă de anul anterior, arată raportul anual.
 
Abordarea Romgaz contrastează cu cea a rivalilor de la OMV Petrom (SNP), care şi-au mărit investiţiile în explorare de la 453 mil. lei în 2013 la 1,2 miliarde de lei în 2014.
 
Canalizarea investiţiilor către rezultatele ime­diate a dat însă roade, pentru că, prin fo­ra­je noi şi redezvoltarea câmpurilor vechi, Rom­gaz a reuşit în ultimii ani să pună stop decli­nului natural al cantităţii de gaze extrase din zăcăminte. După ce a scăzut de la 17,3 mi­liar­de de metri cubi în anul 1990 la 5,8 mi­liarde de metri cubi în 2009, producţia Romgaz s-a stabilizat începând din 2010 la 5,6-5,7 miliarde metri cubi anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO