Burse - Fonduri mutuale

Romportmet a castigat 3,6 mil. euro in primul semestru

Romportmet a castigat 3,6 mil. euro in primul semestru
31.07.2006, 18:33 15

Operatorul portuar Romportmet Galati a realizat in primul semestru al acestui an un profit net de circa 3,6 milioane de euro (13 mil. lei), in scadere cu 23% comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform raportului de audit transmis catre RASDAQ.
In primele sase luni din 2005, Romportmet realizase un profit net de 4,7 milioane de euro (17,2 mil. lei).
Rezultatul companiei a fost afectat mai ales de activitatea mai slaba din primele trei luni ale anului, cand profitul a scazut cu 41% fata de primul trimestru al lui 2005.
Scaderea profitului Romportmet este in concordanta cu evolutia celorlalti operatori portuari importanti, care au inregistrat scaderi la inceputul acestui an, dupa rezultate foarte bune in 2005. Oficialii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Compania nu a oferit informatii privind cifra de afaceri. In primul trimestru al anului, afacerile Romportmet au fost de 3,5 milioane de euro (12,6 mil. lei), cu aproximativ 2% mai reduse comparativ cu cele din perioada similara a lui 2005.
In primul semestru din 2005, compania realizase o cifra de afaceri de aproape 8,8 milioane de euro (31,6 milioane de lei) datorita majorarii tarifelor aferente serviciilor prestate.
Afacerile Romportmet au inregistrat un declin in trimestrul al treilea al lui 2005, o data cu preluarea companiei de catre grupul Mittal Steel. Mittal Steel Galati este principalul client al Romportmet Galati, iar preluarea operatorului portuar a avut ca scop reducerea costurilor combinatului siderurgic, in conditiile in care Romportmet practicase pana atunci o politica constanta de ridicare a tarifelor.
Totusi, in ciuda preluarii a peste 90% din actiunile Romportmet, Mittal Steel Galati nu a operat o diminuare a tarifelor serviciilor prestate de catre operatorul portuar, conform raportului de audit.
Principala sursa de venit a Romportmet este prestarea de servicii portuare pentru Mittal Steel Galati. Anul trecut, Romportmet a obtinut un profit net record, de 9,36 milioane de euro (33,9 mil. lei), de 2,5 ori mai mare comparativ cu profitul din 2004. Afacerile companiei s-au ridicat la 16,1 milioane de euro (58,5 mil. lei), in crestere cu 65% fata de anul precedent.
Romportmet a acordat doua imprumuturi in valoare totala de circa 31 mil. euro catre Mittal Steel Iasi si Mittal Steel Hunedoara. Cele doua credite au fost incheiate pe termen de un an, dobanda perceputa fiind egala cu rata dobanzii de referinta a BNR.
Mittal Steel a preluat pachetul majoritar de actiuni al Romportmet Galati in luna septembrie a anului trecut, platind fondului de investitii Broadhurst suma de 47 de milioane de dolari (circa 37 de milioane de euro). Ulterior, Mittal Steel a derulat o oferta publica de preluare in urma careia si-a majorat participatia in cadrul companiei la 94,4%.
In ultimele doua saptamani, Mittal Steel Galati a cumparat de pe RASDAQ pachete mici de actiuni Romportmet, contribuind la cresterea pretului actiunilor cu aproape 30%.
Ultima tranzactie cu titluri Romportmet s-a realizat joi la pretul de 4 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la aproape 29 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO