Burse - Fonduri mutuale

„Să cumpăr sau nu acţiuni Petrom?“ ZF vă spune 7 motive pro şi 7 contra

„Să cumpăr sau nu acţiuni Petrom?“ ZF vă spune 7 motive pro şi 7 contra

Foto Octav Ganea

Autor: Andrei Chirileasa

21.07.2011, 00:07 4569

Investitorii mai au la dispoziţie do­uă zile pentru a se decidedacă vor cum­păra sau nu acţiuni în oferta pu­blică prin carestatul vinde 9,84% din Petrom.

Subscrierile se în­che­ie vineri, 22 iulie, la ora 12:00, iarpână vineri seara va fi făcut public şi rezultatul ofertei. Pânăieri, nu existau niciun fel de informaţii publice pri­vindsubscrierile din oferta Petrom.

Ziarul Financiar trece în revistă care sunt prin­ci­paleleargumente în fa­voa­rea, dar şi împotriva cum­părării de acţiuni înoferta Petrom.

Principalele argumente pro sunt le­gate de valoarea companiei:Petrom este cea mai mare şi cea mai profitabilă com­panieromânească, a avut profit record în 2010, are rezervesemnifi­ca­tive de petrol, iar preţul petrolului este în creştere,are de câştigat mult pe ter­men lung din liberalizarea preţuluigazelor din producţia internă.

Orice calcul inves­ti­ţio­nal porneşte însă de la preţ, iar uniispe­cialişti din piaţă consi­de­ră că pre­ţul minim anunţ­at marţide Gu­vern, de 0,3708 lei/ac­ţiu­ne, nu este prea atrac­tiv pen­truinves­ti­tori. Inves­ti­to­rii mici pot cumpăra ac­ţiuni di­rect depe Bur­să la un preţ apro­piat, iar in­ves­tiţia mi­ni­mă este decirca şase ori mai mică decât în ofertă.

Pentru in­ves­titorii străini, investiţia pe o piaţă mi­că şiriscantă cum este cea din Ro­mânia se justifică dacă discountulobţinut este cât mai mare, adică dacă preţul din ofertă este cu10-15% sub preţul de pe Bursă. Ei au însă şansa de a acumulapachete mari de acţiuni Petrom, pe care nu le găsesc direct peBursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO