Burse - Fonduri mutuale

Salariatii au vandut Argesana Pitesti cu 6,4 mil. euro

02.07.2007, 17:32 86

Salariatii producatorului de textile Argesana Pitesti (ARGE) au vandut la finele saptamanii trecute pachetul de control pe care il detineau in cadrul societatii, de 69,3% din actiuni, pe care au incasat 20,2 mil. lei (6,4 mil. euro).
Noul actionar majoritar al companiei este societatea Magnum Proiectare Imobiliara, parte a grupului austriac Real 4 You, care construieste magazinele MiniMax in Romania. Aceasta a hotarat sa preia societatea dupa ce achizitionase in prealabil de pe bursa un pachet de circa 5% din actiuni.
Pretul platit de compania austriaca este de 5,85 lei/actiune, putin sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta. Tranzactia vine dupa ce aceste titluri s-au apreciat de 2,3 ori de la inceputul acestui an, in conditiile unor indicatori in scadere la nivelul cifrei de afaceri si profitului pe 2006.
Conducerea Argesana Pitesti si-a exprimat si in trecut intentia de a vinde pachetul de control, in conditiile in care salariatii nu dispuneau de resursele necesare pentru demararea procesului de modernizare a companiei, potrivit raportului anual. Interesul grupului austriac pentru compania romaneasca ar putea fi legat si de terenurile in suprafata de circa 58.000 metri patrati pe care Argesana le detine in nordul Pitestiului, posibila sursa pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare. De altfel, printre optiunile avute in vedere de conducerea producatorului de textile se afla si orientarea societatii pe domeniul imobiliar, in vederea gestionarii activelor pe care le detine.
Potrivit unei evaluari de la finele anului 2005, pretul mediu al terenurilor din patrimoniul societatii era de 90 euro/mp.
Din actionariatul Argesana faceau parte pana de curand SIF Moldova, cu 16,25% din actiuni si BRD, care detinea o participatie de 10,6%, care au preferat sa-si vanda lunile trecute participatiile pe bursa. Argesana Pitesti este cel mai important producator de tesaturi de lana din Romania si unul dintre producatorii de stofe tip tapiterie auto.
Ultima tranzactie cu actiunile Argesana Pitesti s-a realizat la pretul de 7 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 9,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO