Burse - Fonduri mutuale

Salariatii Oltchim vor sa se alieze cu fonduri ca sa cumpere combinatul

02.09.2008, 20:12 16

Actuala conducere si personalul combinatului chimic Oltchim din Ramnicu-Valcea (OLT), care au devenit recent actionari ai vehiculului de investitii Oltchim MBO, intentioneaza sa participe la privatizarea Oltchim anuntata pentru toamna acestui an, potrivit unui comunicat emis de reprezentantii companiei.
Managementul Oltchim spera sa atraga in actionariatul Oltchim MBO fonduri de investitii dar mizeaza si pe credite bancare pentru a prelua combinatul, evaluat in prezent pe Bursa la circa 51 mil. euro.
La constiturea firmei Oltchim MBO au participat initial membrii de conducere ai combinatului din Ramnicu-Valcea, care au adus un aport de 100.000 de lei (circa 28.300 euro) la capitalul firmei, 86% din actiuni fiind subscrise de Constantin Roibu, actualul director general al Oltchim.
Ulterior, in circa o saptamana de la initierea unui nou proces de majorare a capitalului, in actionariatul Oltchim MBO au intrat peste 2.000 de salariati ai combinatului chimic, adica mai bine de jumatate din totalul celor angajati in intreprinderea controlata de stat, care au subscris actiuni ale firmei in valoare de peste 800.000 de lei (228.000 de euro), din care 110.000 de lei (circa 31.100 de euro) au intrat deja in conturile firmei.
"Numarul mare de angajati care au subscris in mai putin de o saptamana confirma interesul salariatilor de a participa, prin intermediul Oltchim MBO, la privatizarea combinatului, devenind astfel, in mod indirect, si actionari ai Oltchim", a declarat Constantin Roibu, care este si presedinte al firmei nou infiintate.
Salariatii Oltchim mai au la dispozitie inca o luna si jumatate pentru a-si aduce aportul la capitalul Oltchim MBO, acestia putand subscrie orice suma mai mare de 400 de lei (115 euro). Dupa incheierea celei de-a doua runde de majorari, salariatii combinatului chimic vor controla societatea Oltchim MBO, subscrierile de pana in prezent reprezentand peste 50% din capitalul majorat.
Reprezentantii Oltchim MBO poarta negocieri cu fonduri de investitii si banci, inclusiv din Romania, interesate sa finanteze preluarea Oltchim prin intermediul vehiculului de investitii. Unul dintre obiectivele acestui vehicul este si securizarea surselor de materie prima ale Oltchim. In prezent, combinatul isi asigura principalele materii prime de la Petrochemicals Arges, pentru care conducerea Oltchim a purtat recent negocieri de preluare cu Petrom.
Dupa preluarea companiei de petrochimie, Oltchim estima ca ar avea nevoie de circa 1 mld. euro in decurs de patru ani pentru a-si atinge obiectivele investitionale.
Conducerea Oltchim si-a intarit decizia de infiintare a vehiculului de investitii cu mai multe exemple de succes prin care salariati ai unor companii au preluat companiile la care lucrau, precum Springfield Remanufacturing Corporation.
Aceasta din urma a fost achizitionata in 1983 de 13 dintre angajati pentru 100.000 de dolari, care au mai atras imprumuturi de 8,9 mil. dolari, in prezent compania avand afaceri ce se ridica la 300 mil. dolari.
Decizia de infiintare a Oltchim MBO vine si in contextul in care in ultimul an conducerea Oltchim s-a aflat in conflict cu grupul german PCC, principalul actionar minoritar al acesteia si unul dintre candidatii puternici interesati sa participe la privatizarea combinatului din Ramnicu-Valcea.
Conducerea Oltchim s-a plans in trecut de faptul ca actiunile intreprinse de reprezentantii PCC ingreuneaza desfasurarea activitatii si planurile de dezvoltare ale combinatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO