Burse - Fonduri mutuale

Saptamana rezultatelor financiare nu aduce cresterea lichiditatii

13.02.2007, 19:29 11

Bursa a inchis prima sedinta a saptamanii cu o crestere moderata la nivelul celor mai lichide actiuni si cu o scadere medie de aproape 1% pe titlurile societatilor de investitii financiare. Lichiditatea s-a pastrat si ieri la nivel scazut, valoarea totala a tranzactiilor desfasurate in piata fiind de putin peste 9,5 milioane de euro.
Brokerii sunt e de parere ca apatia din piata este determinata de lipsa unor noi evenimente la nivelul emitentilor si ca odata cu aparitia de noutati investitorii vor reactiona si piata se va misca mai hotarat.
"Ma asteptam ca lichiditatea sa inregistreze o imbunatatire saptamana aceasta, dar investitorii raman in asteptare. Era normal ca acestia sa isi structureze portofoliul inainte de publicarea rezultatelor financiare de saptamana aceasta. Nu cred ca mediul politic are o influenta negativa asupra pietei, dar daca ar fi fost stabilitate cred ca Bursa ar fi fost acum pe crestere", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Indicele BET-FI a pierdut ieri 0,96% pe seama unor valori a tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare de aproape 4,87 mil. euro (16,5 mil. lei), peste 50% din lichiditatea la nivelul pietei. Cel mai tranzactionat titlu din piata a fost SIF Oltenia, care pana in finalul sedintei a suferit o scadere de 1,12%, rulajul pe acest titlu fiind de 2,1 mil. euro (7,2 mil. lei).
De altfel, toate SIF-urile au inchis ieri pe minus, cea mai puternica scadere fiind inregistrata de SIF Muntenia, care a pierdut 1,58% si a avut un rulaj de aproape 200.000 de euro.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece actiuni din piata, a urcat ieri cu 0,54%, valoarea tranzactiilor desfasurate ieri pe Bursa fiind de circa 9,6 milioane de euro (32,5 milioane de lei).
Titlurile din domeniul petrolier au avut ieri o evolutie pozitiva, fiind cele mai tranzactionate dupa SIF-uri si companiile din domeniul bancar.
Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) si-a continuat ascensiunea si a castigat ieri 1,8% pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 0,35 milioane de euro (1,2 milioane de lei).
"O iesire din aceasta situatie ar putea fi reprezentata de intrarile straine de capital, care ar impinge piata pe un trend ascendent. Alte evenimente care ar putea misca piata ar fi publicarea rezultatelor financiare, care nu ar afecta insa SIF-urile", spune Panait.

Actiunile Bancii Transilvania au inchis ieri la acelasi nivel ca si in sedinta de vineri, dupa ce in timpul tranzactionarii aceasta a atins pragul de 1,1 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu acest titu a fost de 1,47 mil. euro (5 mil. lei), fiind al doilea cel mai lichid din piata. "Acest titlu se misca mai incet, dar pe o tendinta pozitiva, datorita rezultatelor financiare foarte bune. Ritmul de crestere este diminuat datorita faptului ca raportandu-ne la indicatorii economico-financiari ai companiei, pretul nu mai este la fel de atractiv ca in anii anteriori", spune Iulian Panait. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,09 lei/actiune.

Actiunile SIF Transilvania au pierdut in sedinta de ieri 0,63% din valoare, intr-o zi in care toate SIF-urile au inregistrat scaderi. Rulajul asigurat de acest titlu a fost de 0,8 mil. euro (2,7 mil. lei). "Nu prea exista evenimente care sa suscite interesul pentru titlurile societatilor de investitii financiare. Investitorii, putini, care tranzactioneaza acum in piata considera aceste cotatii drept corecte. Lipsa de tranzactii dureaza de ceva vreme si daca nu apar noutati va mai dura si in continuare", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,14 lei/actiune.

Actiunile companiei Transelectrica Bucuresti s-au apreciat ieri cu 0,76%, rulajul asigurat in piata de aceste titluri fiind de circa 253.000 de euro. Evolutia vine dupa doua sedinte in care titlurile companiei au pierdut aproximativ 2,28%, in urma comunicatului emis de SIF Muntenia, prin care anunta vanzarea intregului pachet de 148.293 de actiuni detinute la Transelectrica. "Aceasta informatie va determina o reticenta a investitorilor la cumparare. Cred insa ca Transelectrica este una dintre companiile care are perspective de crestere foarte bune pe termen lung. Cotatia a ajuns acum la un echilibru care se va pastra pentru ceva vreme", spune Iulian Panait.

Titlurile producatorului de ciocolata Kandia Excelent Bucuresti au sarit ieri cu 11,02%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 45.000 de euro. Actionarul majoritar al companiei este Axis Investments, care detine circa 84% din capitalul social al companiei. Banca Austriaca Meinl Bank a devenit actionar in luna aprilie a anului trecut cu o participatie de circa 9%. Kraft Foods anuntase la sfarsitul lui 2006 ca va vinde afacerile cu bomboane Sugus si Silvana catre Kandia Excelent. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,31lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei actiunea a atins un maxim de 1,33 lei/actiune si un minim de 1,21 lei/actiune.

Actiunile Remarul 15 Februarie, companie specializata in constructia si repararea materialului rulant au urcat ieri cu 8,95% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 225.000 de euro. Actionarii societatii urmeaza sa voteze in cadrul AGEA de la sfarsitul acestei luni propunerea conducerii de a rascumpara actiunile proprii de pana la 10% din capitalul social al companiei, conform unui comunicat din ianuarie. Tranzactiile de astazi au totalizat aproximativ 1,87% din capitalul social al societatii, dupa ce in sedinta ulterioara anuntului din ianuarie se tranzactionasera aproape 5% din actiuni. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 20,7 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO