Burse - Fonduri mutuale

Scadere de 40% a castigurilor obtinute de Compa Sibiu

14.08.2008, 19:02 12

Profitul producatorului de piese auto Compa Sibiu (CMP) s-a redus cu 40% in prima jumatate a anului, pana la 4,3 mil. lei (1,2 mil. euro), fiind totodata sub cel bugetat de companie pentru aceasta perioada.
Cifra de afaceri a Compa s-a majorat in primele sase luni din 2008 cu 11,5%, la 17,1 mil. lei (46,8 mil. euro), pe fondul avansului comenzilor venite de la principalii parteneri externi, respectiv Honeywell, Bosch, Koyo, Daikin, Delphi, se arata in raportul semestrial al companiei.
Totusi cresterea afacerilor a fost cu 11,5% sub cea previzionata la inceputul anului, din cauza reducerii dramatice fata de anii anteriori a cererii de piese pe piata interna, in special pentru autocamioanele Roman, potrivit aceluiasi raport.
Totodata, a scazut si cererea din partea companiilor americane si europene pentru echipamente de mare livraj. Productia fizica de componente auto a Compa s-a majorat in prima parte a anului cu 4,8% comparativ cu primele sase luni ale anului trecut. Profitul mai redus din primul semestru al anului a fost cauzat in mare parte de accentuarea pierderilor financiare ale companiei. Acestea s-au majorat cu 52% in primele sase luni, ajungand la 4,1 mil. lei (1,5 mil. euro) si au fost determinate in principal de influenta a cursului de schimb.
In acelasi timp, profitul din exploatare al producatorului de componente auto s-a redus in perioda similara cu 11%, la 10 mil. lei (2,7 mil. euro), ca urmare a avansului mai important al costurilor cu amortizarea si a altor cheltuieli din activitatea curenta, respectiv cu rebuturile, dar si cu reparatiile.
In trimestrul al doilea, afacerile Compa s-au cifrat la 88,1 mil. lei (24 mil. euro), mai mari cu 14,6% fata de intervalul aprilie-iunie din 2007. Profitul net al companiei s-a redus in aceeasi perioada cu 45%, la 1,8 mil. lei (0,5 mil. euro). Imobilizarile financiare ale Compa s-au diminuat cu 4,2 mil. lei, acestea reprezentand actiuni detinute de companie la firma Styria Arcuri, care a decis sa reduca capitalul societatii si sa-l restituie catre actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO