Fonduri mutuale

Scaderea dobanzilor bancare a propulsat fondurile mutuale peste pragul de 1 mld. euro

Scaderea dobanzilor bancare a propulsat fondurile mutuale peste pragul de 1 mld. euro
12.04.2010, 23:10 28

Fondurile mutuale au incheiat cel mai bun trimestru din istorie,reusind sa atraga aproape 200 mil. euro de la investitori inprimele trei luni ale anului si sa ajunga la active nete totale deun miliard de euro. Scaderea dobanzilor bancare a adus fondurilor16.000 de noi investitori.

Industria fondurilor mutuale a inceput anul 2010 in forta,profitand din plin de reducerea dobanzilor bancare. Cele 54 defonduri mutuale au spart un nou prag psihologic, reusind sa ajungala active nete totale de 4,29 mld. lei (1 mld. euro) la finelelunii martie, dupa ce au avut intrari nete de 795,4 mil. lei (194mil. euro) in primul trimestru - performante unice in istoria depeste 15 ani a industriei.

Numarul de investitori a crescut cu circa 16.000, pana la untotal de 180.509 persoane la finele lunii martie, potrivitraportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri(AAF).

"Industria fondurilor mutuale a mai depasit un prag psihologicsi capata tot mai multa incredere in fortele proprii. Primulmiliard de euro in active administrate a fost atins mai repededecat anticipaseram, insa am fost ajutati si de deciziile BanciiNationale (privind reducerea dobanzii de politica monetara - n.red.)", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii deadministrare Erste Asset Management, cel mai mare administrator defonduri mutuale, cu active in portofoliu de 1,91 mld. lei (466 mil.euro).

Fondurile, mai atragatoare decat depozitele canddobanzile scad

Maximele istorice atinse de fondurile mutuale au loc inconditiile in care economiile plasate in depozite bancare au scazutusor in primele doua luni ale anului. Potrivit BNR, in primele doualuni ale anului soldul depozitelor in lei s-a redus cu aproape 260mil. lei, in timp ce soldul depozitelor in valuta s-a diminuat cu50 mil. euro.

Activele fondurilor mutuale si soldul depozitelor bancare auevoluat in primul trimestru sub influenta deciziilor BanciiNationale a Romaniei de a reduce de doua ori la rand dobanda dereferinta, de la 7,5 % la inceputul anului pana la un minim istoricde 6,5%, care a determinat si bancile comerciale sa scada dobanzileoferite la depozite.

In urma cu un an, dobanzile oferite de banci la depozitedepaseau chiar 15% pe an, pe fondul lipsei de lichiditati,randamentul fiind multumitor pentru investitorii care nu eraudispusi sa-si asume prea multe riscuri. In prezent insa,majoritatea bancilor nu ofera mai mult de 7,5% pe an pentrudepozitele in lei, iar investitorii incep sa se uite si lafondurile cu plasamente pe Bursa, care au adus castiguri si depeste 150% in ultimele 12 luni.

Fondurile monetare incep si ele sa para mai atractive decatdepozitele, sumele mari pe care acestea le atrag de la investitoripermitandu-le sa negocieze dobanzi mai mari decat media pietei.

"Primul trimestru din 2010 aduce si noutatea ca pentru primadata cresterile de active sunt sustinute nu doar de fondurilemonetare, ci si de fondurile mai riscante, precum fondurilediversificate si de actiuni. Semnalul dat pietei este cainvestitorii incep sa isi diversifice plasamentele, iar atentiaacordata fondurilor mutuale creste progresiv", a spus Mihail Ion,presedintele societatii de administrare Raiffeisen AssetManagement, al doilea cel mai mare administrator din piata. Lafinele lunii martie, Raiffeisen gestiona active nete de 1,38 mld.lei (337 mil. euro).

Administratorii de fonduri sunt de parere ca cei 200 mil. euroatrasi de fondurile mutuale in primul trimestru provin atat dindepozitele bancare inchise de clientii bancari in cautare deplasamente mai profitabile, cat si din economii "proaspete" aleinvestitorilor.

"Evolutia pozitiva a cursului de schimb in primul trimestru afavorizat plasamentele in fonduri mutuale pentru investitorii dincategoria de venituri peste medie ale caror disponibilitati deeconomisire au crescut. Desi este dificil de cuantificat, o partedin activele fondurilor provin din depozitele bancare", explicaDragos Neacsu.

Monetarele raman in top, dar vin actiunile dinspate

Potrivit statisticilor AAF, opt fonduri monetare au atras peste70% din totalul intrarilor nete de 795,4 mil. lei raportate deindustrie, BCR Monetar si Raiffeisen Monetar fiind principaliiperformeri. Pe locul secund in topul celor mai atragatoare fondurimutuale sub raportul intrarilor nete se situeaza fondurile deactiuni, care au inregistrat intrari nete de 42,6 mil. lei (10 mil.euro). La categoria fondurilor de actiuni, BT Maxim, administrat deBT Asse Management, a atras cel mai consistent volum de active, de18 mil. lei in primul trimestru. La scurta distanta il urmeazafondul Romania Actiuni, administrat de societatea Raiffeisen AssetManagement, cu 13,6 mil. lei in primele trei luni.

Subscrierile nete in fondurile de obligatiuni s-au ridicat la37,7 mil. lei , in timp ce fondurile diversificate au atras aproape7 mil. lei.

Cum intrarile nete raportate de fondurile cu profil de riscridicat, precum cele diversificate si de actiuni, reprezinta doar ozecime din volumele atrase de fondurile de plasamenteconservatoare, precum cele monetare si de obligatiuni, managerii defonduri sunt de parere ca este nevoie de mai mult decat dobanzimici pentru a vedea intrari consistente in fondurile riscante.

"Ponderea fondurilor diversificate si de actiuni in industrie nupoate creste foarte mult cu marfa existenta in momentul de fata peBursa. Daca in urmatorii doi ani vom avea parte de listarilepromise, iar statul va lua in calcul sa plateasca din datorii prinlistarea unor pachete de actiuni la Bursa, ne putem astepta cafondurile de actiuni sa aiba o evolutie similara cu cea afondurilor monetare", a mai afirmat Neacsu.

Piata fondurilor mutuale ramane in continuare disputata de doimai jucatori: Erste Asset Management si Raiffeisen Asset Mnagament,care controleaza impreuna peste 75% din activele nete, restul de 17administratori impartindu-si active de mai putin de un miliard delei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO