Burse - Fonduri mutuale

Scaderea productiei si leul tare au muscat din afacerile Petrom

Scaderea productiei si leul tare au muscat din afacerile Petrom

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom: Rezultatele se inscriu in previziunile companiei, in pofida impactului mediului macroeconomic volatil, al cresterii preturilor titeiului pe plan international si a costurilor de aprovizionare.

27.02.2008, 19:50 17

Principala cauza a scaderii cifrei de afaceri au fost preturile de vanzare mai scazute si cantitatile mai mici vandute la export de sectorul de rafinare si marketing.
"Rezultatele se inscriu in previziunile companiei, in pofida impactului mediului macroeconomic volatil, al cresterii preturilor titeiului pe plan international si a costurilor de aprovizionare. Volatilitatea inalta a mediului economic este de asteptat sa se manifeste in continuare pe parcursul intregului an 2008, insa nu preconizam ca va avea un impact major asupra activitatii noastre, dat fiind ca in Romania cererea de produse petroliere este in continua crestere, iar compania noastra isi continua cu success eforturile de modernizare", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.
Impactul volatilitatii leului a fost comentat de directorul Petrom ca fiind unul semnificativ cu efecte diferite pe segmentele de business ale companiei.
"Este foarte greu de spus ce curs al leului ar ajuta activitatea noastra. Un leu slab ne ajuta pe partea de explorare si productie, dar nu pe partea de rafinare. Pe de alta parte, un leu puternic ne ajuta pe partea de importuri", a explicat Gheorghe.
Cea mai mare parte a veniturilor Petrom vine din segmentul de explorare si productie unde compania a inregistrat un EBIT (profit operational) de 2,8 mld. lei (852 mil. euro). Profitul operational total inregistrat de companie in valoare de 588 mil. euro (1,9 mld. lei) se explica prin pierderile de 318 mil. euro (1 mld. lei) de pe partea de rafinare si marketing.
"Pretul intern mediu realizat la titei, exprimat in dolari, a crescut cu 13% in 2007 comparativ cu 2006, atingand nivelul de 63 de dolari pe baril, in special datorita pretului international mai ridicat al titeiului. Totusi, exprimat in lei, pretul intern realizat la titei a scazut de fapt cu 2% fata de 2006, fiind influentat de aprecierea leului fata de dolar in primele trei trimestre ale anului 2007", a explicat Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom.
Productia totala de titei si gaze a Petrom a inregistrat o scadere de 4% comparativ cu 2006, situandu-se la un nivel de 70,27 milioane de barili echivalent petrol, cu toate ca incepand cu jumatatea anului trecut productia Petrom a fost stabilizata pentru prima data in ultimii ani.
Petrom nu a reusit sa inregistreze rezultate pozitive nici macar in ultmul trimestru cand pretul petrolului s-a apreciat pana la pragul de 100 de dolari pe baril, iar leul a suferit o puternica depreciere. In ultimele trei luni ale 2007, profitul Petrom a fost de 69 mil. euro (230 mil. lei), in scadere cu 15% comparativ cu aceeasi perioada din 2006.
"Singurul motiv care a stat la baza acestei scaderi a fost plata unor taxe mai mari. In 2007 impozitul pe profit a crescut cu 111 mil. lei (33,2 mil. euro) ca urmare a eliminarii cotei geologice (facilitate fiscala acordata pana in 2006 inclusiv - n.r.)", a precizat Pichler.
Piata produselor petroliere va creste cu 10% in 2008.
"Piata produselor petroliere va avea anul acesta un ritm de crestere de 10% daca luam in calcul evolutia din primele luni ale anului acesta. In conditiile in care ne asteptam la aceeasi volatilitate atat in ceea ce priveste cursul de schimb, cat si evolutia barilului de petrol, m-as astepta pentru anul acesta la o profitabilitate comparativa cu cea inregistrata in 2007", spune Gheorghe.
Pentru 2008, compania are pregatit un buget de investitii de 6 mld. lei (1,6 mld. euro), cu 45% mai mult comparativ cu 2007. Investitiile urmeaza sa fie aprobate in AGA din 22 aprilie.
Eventualele achizitii din acest an vor viza atat partea de upstream, cat si partea de downstream in zona Marii Caspice si in sud-estul Europei.
"O piata pe care o analizam in acest moment este cea din Ucraina, atat pe partea de upstream, cat si pe partea de downstream. Abundenta banilor care vin odata cu aprecierea barilului de petrol, mai ales din piete precum China si India, supraincalzeste piata de achizitii, mai ales pe partea de upstream. Participam la licitatii, abordam anumite companii pentru posibile achizitii, dar acum este mult prea devreme pentru a intra in detalii", a mai precizat Gheorghe.
Investitiile Petrom au fost anul trecut de 1,1 mld. euro (3,8 mld. lei), iar numarul salariatilor a scazut cu 20% pana la un nivel de 26.307 de angajati.
Pe partea de gaze, reprezentantii Petrom spun ca o oportunitate de dezvoltare o reprezinta proiectul Nabucco, din care compania face parte prin intermediul actionarului sau majoritar, grupul petrolier austriac OMV. Acesta conduce consortiul de sase firme care sunt incluse pana in acest moment in Nabucco.
"Odata cu dezvoltarea proiectului Nabucco, Petrom ar putea dezvolta capacitati de inmagazinare prin intermediul carora sa derulze activitati de trading cu gaze. Daca este posibil, sigur ca vom exporta gaze prin Nabucco, dar acestea for fi exclusiv gaze de import. Atata vreme cat exista o cerere pe piata locala, Petrom va raspunde acestei cereri", a mai precizat CEO-ul Petrom.
Totodata, compania ia in considerare posibilitatea de a vinde divizia de distributie de gaze care, potrivit reprezentantilor Petrom, este foarte mica si face parte din core-businessul companiei. Petrom Distributie Gaze (PDG) alimenteaza 13.000 de clienti, majoritatea la sate.
In ceea ce priveste problema alinierii pretului gazelor din productia interna la pretul de import, care este in prezent de aproape doua ori mai mare comparativ cu cel obtinut de cei doi producatori locali, Gheorghe spune ca singura solicitare facuta Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), singura care stabilieste preturile, a fost ca aceasta aliniere sa fie graduala. In prezent gazul intern costa 470 de lei (197 de dolari) pe mia de metri cubi, in conditiile in care cel de import este 370 de dolari pe mia de metri cubi. Totodata, potrivit Mediafax, Gheorghe a negat valoarea de 30 mil. euro precizata de ministrul economiei si comertului Varujan Vosganian ca fiind nivelul contributiei Petrom la fondul social de gaze, precizand ca discutiile cu guvernul continua, finalizarea acestora putand interveni in urmatoarele zile.
"Un singur produs, cu aceeasi calitate, trebuie sa aiba un singur pret. Aceasta aliniere trebuie sa se realizeze in mod gradual", spune Gheorghe.
In legatura cu procesul pe care AVAS l-a intentat impotriva Petrom, Mariana Gheorghe spune ca se asteapta la o rezolvare a conflictului pe cale amiabila.
AVAS a actionat in instanta Petrom pentru aprobarea rectificarii bugetare pe 2007 din cadrul Adunarii Generale a Actionarilor in care AVAS spune ca a fost inclusa si o parte din plata pentru tranzactia de 328,5 mil. euro prin care Petrom a preluat divizia de servicii petroliere din cadrul Petromservice. Decizia a fost luata in Consiliul de Supraveghere al Petrom unde AVAS sustine ca nu era "in posesia documentatiei tehnico-economice in baza careia putea sa faca o analiza si sa formuleze un punct de vedere asupra oportunitatii unei astfel de actiuni."
"Noi am dat toate documentele necesare Consiliului de Supraveghere in gradul de detaliu pe care l-am considerat necesar", a mai spus Gheorghe.
In legatura cu evolutia la Bursa a actiunilor Petrom care au pierdut aproape jumatate din valoare de la jumatatea anului trecut desi barilul a depasit pragul de 100 de dolari, Gheorghe spune ca aceasta s-a bazat in special pe evolutia pietelor bursiere externe, dar si pe profilul investitorului local.
"Evolutia Petrom este una in linie cu piata de capital internationala. La Bucuresti nu avem lichiditate, dar in schimb exista o cantitate mare de speculatie. Actiuni solide ca ale Petrom, rentabile pe termen lung nu sunt pe interesul investitorilor de acum care sunt in cautarea unor profituri rapide", explica Gheorghe care exclude pentru acum o posibila listare a Petrom pe o bursa externa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO