Burse - Fonduri mutuale

Şeful OPSPI este noul reprezentant al statului în consiliul de administraţie al Rompetrol Rafinare

Şeful OPSPI este noul reprezentant al statului în...

Autor: Roxana Rosu

18.06.2013, 15:41 269

Gabriel Dumitraşcu, şeful OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) a fost ales în consiliul de administraţie al Rompetrol Rafinare (RRC), compania care deţine rafinăria Petromidia şi este al doilea jucător local de pe piaţa de carburanţi, după Petrom.

Dumitraşcu îl înlocuieşte pe Remus Vulpescu, predecesorul său la conducerea OPSPI, care s-a mutat între timp la Ministerul Finanţelor.

Dumitraşcu este cel care a negociat şi semnat din partea statului român memorandumul cu grupul Rompetrol, controlat de compania petrolieră de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, prin care statul a cedat 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare în schimbul sumei de 200 mil. dolari şi a cooptării statului într-un fond de investiţii finanţat de KazMunaiGaz care promite investiţii de un miliard de dolari în România.

Statul român deţinea 44% din acţiunile Rompetrol Rafinare din septembrie 2010, când kazahii au convertit în acţiuni obligaţiuni în valoare de 516 mil. euro pe care Rompetrol Rafinare le avea de răscumpărat de la stat. Prin memorandumul semnat de şeful OPSPI şi aprobat de Guvernul condus de Victor Ponta statul a cedat două treimi din participaţia de la RRC însă a recuperat doar o treime din banii pe care se chinuie de trei ani să-i recupereze de la kazahi.

Obligaţiunile fuseseră emise în 2003, pe vremea guvernării Adrian Năstase, în contul datoriilor istorice ale Petromidia, care era controlată la acea vreme de Dinu Patriciu. Patriciu a vândut compania în 2007 cu tot cu datorii către KazMunaiGaz, iar în 2010 kazahii au răscumpărat obligaţiuni de 54 mil. euro din suma totală de 570 mil. euro, adică exact cât le trebuia ca să păstreze controlul companiei. Restul obligaţiunilor au fost transformate în acţiuni, statul redevenind fără să vrea acţionar al companiei.

Gabriel Dumitraşcu declara la emisiunea ZF Live, înainte de aprobarea memorandumului în Parlament, că statul încasează mai puţin acum, dar va încasa diferenţa de bani în termen de zece ani, din vânzarea restului de 18% din acţiuni pe care le mai deţine.

Andreea Paul, prim-vicepreşedintele PDL, a contestat memorandumul susţinând că este o "escrocherie" şi că statul nu va mai încasa nimic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO