Burse - Fonduri mutuale

Septimiu Soica: Piata a cazut din cauza fricii

30.07.2008, 18:24 19

El crede ca listarea titlurilor de stat este un pas important pentru piata, dar ca va mai dura ceva timp pana cand aceasta va fi viabila. Scaderea puternica a preturilor actiunilor romanesti, care a depasit-o cu mult pe cea a altor tari din regiune, cum ar fi Cehia, Polonia, Ungaria sau Bulgaria, a fost generata de lipsa de maturitate a pietei de capital si a investitorilor locali.
"Evolutia de anul acesta tine de maturitatea pietei si de mentalitatea investitorilor locali. Din pacate, in Romania avem o mai mare atentie la teama decat la posibilitatea de a castiga. De fapt, noua ne este teama si sa recunoastem ca vrem sa castigam bani", spune fostul presedinte al Bursei. "In plus lipseste si spiritul antreprenorial, pentru ca a cumpara actiuni la Bursa este unul dintre modurile in care se pot castiga bani investind intr-o afacere, iar pe de alta parte s-a creat impresia in randul publicului ca investitia la Bursa este un joc, iar acesta nu este cel mai fericit mod de a privi lucrurile", a adaugat el.
Investitorii straini au fost mai putin prezenti pe piata anul acesta, iar aceasta a coincis cu scaderea puternica a preturilor, dar cauza evolutiei pietei ar trebui cautata tot la nivelul pietei locale.
"Probabil ca in entuziasmul pietei conta la noi mai mult ca in Polonia, Ungaria sau Cehia prezenta investitorilor straini. Cand ai un milion de conturi active si zeci de IPO-uri pe an, si fonduri mutuale si de pensii cu miliarde euro (ca in Polonia - n. red.) conteaza mai putin ce fac investitorii straini."
Septimiu Stoica a fost pana la finalul anului trecut presedinte al Bursei de Valori cand a cedat postul directorului general Stere Famache, pentru a se concentra asupra avocaturii si a altor proiecte personale. El este incepand de luna aceasta senior consultant in cadrul casei de avocatura Salans. El mai conduce societatea de brokeraj Bucuresti Global Invest si este presedinte al Institutului de guvernanta corporativa al BVB.
El spune ca in calitate de presedinte al Bursei a indeplinit cel putin o parte din ceea ce promisese pentru intreg mandatul si spune ca in opinia sa dezvoltarea pietei locale ar trebui sa cuprinda si parteneriate cu piete externe.
"O parte din propunerile cu care am venit ca presedinte al Bursei le-am indeplinit. Poate ca cei care vor conduce Bursa vor avea idei mai bune ca ale mele. Cred ca mai sunt lucruri de dezvoltat in ceea ce priveste structura corporatista a bursei si structura de administrare. In plus, nu cred ca o solutie de dezvoltare a pietei de tip izolationist va duce la dezvoltarea pietei", spune fostul presedinte al Bursei.
El spune ca brokerii trec anul acesta prin momente dificile, nu numai din cauza scaderii actiunilor si a lichiditatii, dar si din cauza concurentei care a redus substantial comisioanele de tranzactionare. "Faptul ca brokerii au probleme se vede si din nervozitatea acestora", spune Septimiu Stoica, in legatura cu schimbul de replici de saptamana trecuta intre Asociatia Brokerilor si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pe tema salariilor mari din CNVM si a comisioanelor prin care se finanteaza institutia de supraveghere a pietei.
"Trebuie gasite solutii pentru scaderea comisioanelor percepute de CNVM, dar nu cred ca problema sunt salariile. Acum cativa ani CNVM nu reusea sa gaseasca oameni bine pregatiti pentru ca acestia preferau sa lucreze in piata, unde castigau mai bine. Ar putea fi o solutie finantarea de la buget a Comisiei, pentru ca pana la urma rolul sau este protectia investitorilor, ceea ce este in primul rand o activitate de utilitate publica", spune el.
"Pe de alta parte, la nivelul actual al comisioanelor pe care le platim, ne-am astepta ca CNVM sa fie ca un parinte care gaseste solutii pentru noi. CNVM are de altfel atributul de a sprijini dezvoltarea pietei. O forma precum cea actuala de finantare a CNVM poate ar avea sens daca s-ar simti o deschidere spre dezvoltarea pietei si spre ideile care vin de la Bursa si brokeri. Nu ar fi fost frumos daca de exemplu am fi avut sprijin pentru un impozit de 1% pe piata de capital?"
Fostul presedinte al Bursei spune ca listarea titlurilor de stat, anuntata pentru saptamana viitoare, este inceputul unui proces pentru crearea unei piete a acestora pe Bursa.
"Listarea titlurilor de stat este un pas important. Inca din 1997 am incercat sa aducem titluri de stat si certificate de depozit pe piata RASDAQ, iar din 2001 am incercat sa le aducem la Bursa de Valori", spune el.
"Increderea in piata titlurilor de stat va fi castigata probabil pe parcurs, mai ales datorita modului mai evoluat in care se tranzactioneaza pe Bursa. In timp, bancile care tranzactioneaza acum titluri de stat si care vor tranzactiona in continuare pe piata primara vor incepe sa traga cu ochiul si la ce se intampla pe piata de la Bursa a titlurilor de stat, mai ales ca vor putea castiga bani din operatiuni de arbitraj", crede fostul presedinte al Bursei.
Dupa plecarea de la conducerea Bursei, Septimiu Stoica s-a concentrat tot asupra pietei de capital, dar cu un accent mai mare spre domeniul avocaturii. "Am ales parteneriatul cu o firma de avocatura pentru ca mi-ar fi luat prea mult timp sa imi construiesc singur un business, iar Salans a fost cea mai buna alegere. Cu Salans voi lucra tot pe piata de capital pentru ca am acumulat o experienta din interior, iar 90% din proiecte vor fi in acest domeniu", spune Stoica.
Septimiu Stoica mai conduce si societatea de brokeraj Bucuresti Global Invest, a carei activitate spune ca are acum mai mult timp sa o dezvolte. De altfel, societatea de brokeraj ar urma sa lanseze in urmatoarele zile o platforma de tranzactionare online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO