Burse - Fonduri mutuale

Serdean, IFB: Mai e nevoie de o corectie la Bursa pentru un trend ascendent solid

Serdean, IFB: Mai e nevoie de o corectie pentru un trend ascendent solid
06.09.2009, 17:14 47

Bursa de Valori a inchis pe "verde" ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta, fiind a doua zi consecutiva cand piata a inregistrat aprecieri, dupa patru zile de corectii. Brokerii sustin insa ca investitorii sunt prudenti si se asteapta in continuare la marcari de profit.

"Puterea de cumparare a investitorilor este relativ redusa. Vineri au fost ordine de cumparare insa investitorii nu luau la orice pret. Lumea probabil ca se asteapta la marcari de profit dupa cresterile din ultimele doua sedinte si asteapta sa cumpere actiuni la preturi mai mici. In orice caz, cred ca mai este nevoie de inca o corectie puternica pentru a putea fi puse bazele unui trend ascendent solid", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.

Cele mai importante avansuri de la Bursa au fost consemnate vineri de cele cinci societati de investitii financiare, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, apreciindu-se cu 2,85%. De asemenea, cele mai lichide zece companii din piata au cunoscut cresteri in tonul avansului SIF-urilor, indicele de ansamblu al acestora, BET, apreciindu-se cu 2,58%. La nivelul intregii piete, indicele BET-C a crescut cu 2% vineri.

"Cred ca aprecierile de vineri au fost strict legate de pietele externe. Am fost putin mirat de cresteri totusi, in conditiile in care rata somajului din Statele Unite a fost mai mare decat ceea ce asteptau analistii. Cred ca la Bucuresti lucrurile se vor aseza atunci cand volumele din piata vor fi mai mari", sustine Serdean.

In Europa, indicele francez CAC-40 a crescut vineri cu aproape 1,3%, indicele german DAX cu 1,6%, in vreme ce FTSE 100 din Marea Britanie s-a apreciat cu aproape 1,2%. In Statele Unite, sedinta de tranzactionare de vineri a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o crestere de 1%, dupa corectiile din sedintele anterioare. Interesul investitorilor pentru obligatiuni a scazut vineri, lichiditatea de pe instrumentele financiare cu venit fix ridicandu-se la numai 1,1 mil. lei (270.000 de euro). In acelasi timp, investitorii nu s-au grabit sa plaseze foarte multi bani nici in actiunile de la Bursa, rulajul total atingand in sedinta trecuta un nivel de 17,1 mil. lei (4 mil. euro). Pe RASDAQ, lichiditatea s-a ridicat vineri la numai 760.000 de lei (180.000 de euro).

Investitorii au preferat la finele saptamanii trecute titlurile SIF Oltenia (SIF5), acestea fiind cele mai tranzactionate actiuni din piata, cu un rulaj de 4,4 mil. lei (1 mil. euro). Pe locul al doilea in preferintele investitorilor s-au plasat titlurile BRD SocGen (BRD), cu o lichiditate de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro). Actiunile bancii au avansat vineri cu 3,4%, fiind printre cele mai importante cresteri din piata. Spre deosebire, actiunile SIF Oltenia au crescut cu numai 0,9%. Dintre SIF-uri, SIF Moldova (SIF2) a inregistrat cel mai important avans, de 4,26%, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au atins una dintre cele mai importante cresteri de la Bursa, de 4,32%.

Printre perdantele de vineri se numara actiunile Transelectrica (TEL), cu o corectie de aproape 0,8%, venita pe un rulaj de numai 0,3 mil. lei (71.000 de euro), precum si titlurile Dafora Medias (DAFR), acestea pierzand 1,6% pe o lichiditate de 82.000 de lei (circa 20.000 de euro).

 

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia actiunilor Transgaz, societate avand programata miercuri o intalnire cu analistii si investitorii
  • Evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare, unde intr-o luna este asteptata lansarea ofertei de preluare
  • Evolutia pietelor europene, in conditiile in care Bursa din Statele Unite nu este deschisa astazi 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO