Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova vrea să elimine barierele de cvorum pentru AGA

SIF Moldova vrea să elimine barierele de cvorum pentru AGA

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova

Autor: Roxana Pricop

12.01.2012, 00:05 995

SIF Moldova (SIF2) a anunţat că vrea să flexibilizeze procesul decizional prin eliminarea barierelor de cvorum la adunările generale ale acţionarilor şi să delege anumite competenţe către Con­siliul de Administraţie în probleme pre­cum majorarea de capital şi răscum­părarea de acţiuni proprii.

Societatea ia în calcul convocarea unei adunări generale extraordinare a acţio­narilor (AGEA) pentru modi­ficarea actului constitutiv cu un set de măsuri care să facă mai flexibil procesul decizional.

Printre acestea se numără elimi­narea actualelor bariere de cvorum şi creşterea competenţelor Consiliului de Administraţie în aspecte precum majorările de capital, răscumpărări de acţiuni proprii "pentru a asigura o capacitate viguroasă de reacţie în funcţie de evoluţia pieţelor", potrivit unui raport emis de SIF2 pe bursă. Societatea a anunţat că la AGA se va discuta şi o eventuală majorare a capitalului social. SIF2 are un capital social de 51,9 milioane de lei.

Dintre cele cinci SIF-uri, doar SIF Transilvania (SIF3) poate să deruleze Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru că a eliminat din actul constitutiv prevederile care cer un cvorum obligatoriu de 75% din acţionarii cu drept de vot la prima convocare şi de 50% din acţionari la cea de-a doua convocare. Restul SIF-urilor au obligaţia de a strânge cel puţin 75%, respectiv 50% din acţionari la a doua convocare, lucru aproape im­posibil până acum din cauza limitei de deţinere de 1%. SIF Moldova a reuşit să adune peste 30% din acţionari la ultimele AGA şi este cea mai activă în dialogul cu investitorii instituţionali, dar cvorumul de 50% va fi greu de atins în lipsa unei consolidări a acţio­nariatului după majorarea pragu­lui de deţinere de la 1% la 5%.

Pentru că nu pot strânge suficienţi acţionari pentru a derula o Adunare Generală, celelalte patru SIF-uri nu pot lua decizii importante precum să facă majorări de capital, să facă achiziţii strategice în portofoliu sau să vândă active strategice.

Pentru că începând de marţi 10 ia­nuarie, legea de majorare a pragului de deţinere la 5% din capitalul SIF-urilor a intrat în vigoare, toate cele cinci SIF-uri sunt obligate ca în termen de 60 de zile să convoace AGA pentru a mo­difica actele constitutive cu noile praguri de deţinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO