Burse - Fonduri mutuale

SIF Muntenia a castigat 0,5 mil. euro din speculatii cu actiuni Erste

SIF Muntenia a castigat 0,5 mil. euro din speculatii cu actiuni Erste

Petre Szel

25.07.2008, 18:41 15

SIF Muntenia a vandut marti pe Bursa din Viena un pachet de 54.027 de actiuni Erste Bank la pretul mediu de 40,5 euro/actiune, incasand 2,18 milioane de euro. SIF-ul cumparase actiunile in urma cu o saptamana, cand acestea au atins un minim de 36,4 euro pe Bursa din Viena, costul total de achizitie fiind de 1,96 milioane de euro. Astfel, societatea a inregistrat un profit de 220.000 de euro, sau 11% din suma investita, in doar o saptamana.
SIF Muntenia (SIF4) a realizat tranzactii cu actiunile Erste si pe Bursa de la Bucuresti, unde a castigat circa 1,2 mil. lei (340.000 de euro) in mai putin de doua luni. SIF4 a cumparat 33.300 de actiuni Erste la mijlocul lunii martie, la pretul de 137 de lei (37,5 euro), pe care le-a vandut la inceputul lunii mai la un maxim de 174 de lei (48 de euro), marcand astfel un profit de circa 25%.
"Prima data cand am cumparat ne-am asteptat la o revenire a actiunilor Erste, pentru ca acestea scazusera mult din cauza conjuncturii externe, in conditiile in care au raportat rezultate in crestere. Am zis sa mai incercam o data si am cumparat saptamana trecuta, dupa ce au scazut din nou puternic din cauza stirilor negative legate de Fannie Mae si Freddie Mac. Daca preturile vor ajunge iar la 30 si ceva de euro, vom cumpara din nou, iar daca acestea nu mai cresc suficient de mult pe termen scurt, le putem tine in portofoliu si o perioada mai lunga", a explicat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, firma care administreaza activele SIF Muntenia.
El mai spune ca a ales actiunile Erste Bank, deoarece pe piata locala nu exista titluri pe care sa se poata specula cu sume mari.
"Singurele actiuni suficient de lichide sunt SIF-urile, dar noi nu putem investi in SIF-uri. Pe BRD se mai puteau face unele tranzactii, dar noi nu putem sa mai cumparam actiuni BRD. In rest, nu prea sunt actiuni pe care se poate cumpara de un milion de euro", a precizat Szel.
SIF Muntenia a obtinut in primul semestru un profit de 63,4 mil. lei (17,4 mil. euro), o parte semnificativa din acest profit provenind din dividendele incasate de la BCR si BRD, principalele companii din portofoliile celor cinci SIF-uri. SIF Muntenia detine 6% din actiunile BCR, cea mai mare banca din Romania, aflata sub controlul grupului Erste.
SIF Transilvania (SIF3) si SIF Molodva (SIF2) au cumparat si ele actiuni Erste, dupa listarea bancii austriece pe Bursa de la Bucuresti, la mijlocul lunii februarie. Cele doua SIF-uri au pastrat insa actiunile in portofoliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO