Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia, de la zero dividend la cel mai mare dividend

SIF Oltenia, de la zero dividend la cel mai mare dividend
05.04.2009, 17:06 15

SIF Oltenia (SIF5) a introdus pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor o propunere privind distribuirea unui dividend brut de 0,06 lei/actiune din profitul net realizat anul trecut, la solicitarea unui grup de actionari care detin peste 5% din capitalul companiei.

Actiunile SIF5 au castigat aproape 10% in sedinta de vineri, inainte de publicarea anuntului, inchizand sedinta la 0,585 lei. Astfel, randamentul dividendului brut ar fi de peste 10%.
Daca restul actionarilor vor vota pentru aceasta propunere in cadrul AGA, SIF Oltenia ar putea fi obligata sa distribuie dividende in valoare de 34,8 mil. lei (8,3 mil. euro), cele mai mari din grupul SIF-urilor.
Initial, Consiliul de Administratie al SIF Oltenia propusese actionarilor nerepartizarea de dividende din profitul anului trecut si alocarea castigurilor pentru investitii. SIF5 era singura dintre societatile de investitii financiare care nu ar fi acordat dividende actionarilor.
Actionarii care au cerut distribuirea de dividende, printre care se numara investitorul Dumitru Tudor si o serie de fonduri de investitii, sustin ca este normal ca sa ceara dividende de la SIF asa cum si SIF-ul a cerut dividende de la companiile din portofoliu.
SIF Oltenia a obtinut anul trecut un profit de circa 87 mil. lei, in scadere fata de 2007, insa si-a constituit provizioane de 167 mil. lei pentru deprecierea portofoliului de actiuni, care au condus la o scadere semnificativa a capitalurilor proprii, pentru prima data in ultimii ani. Reprezentantii SIF5 sustin ca au propus neacordarea de diviende pentru ca atata timp cat capitalurile proprii au scazut, nu se poate considera ca societatea a obtinut profit.
Toate SIF-urile s-au confruntat anul trecut cu scaderi ale capitalurilor proprii, in conditiile in care caderea de circa 75% a Bursei a condus la o depreciere puternica a portofoliilor acestora. Ministerul Finantelor le-a permis insa sa-si constituie provizioane in bilant, fara a afecta contul de profit si pierdere, astfel incat SIF-urile au incheiat anul cu profituri doar usor mai mici decat in 2007. In aceste conditii, majoritatea SIF-urilor au anuntat ca vor distribui dividende, chiar daca mai mici decat anul trecut.
SIF-urile vor primi la randul lor dividende record de la BCR si BRD, astfel incat isi vor asigura resursele necesare pentru plata dividendelor si pentru investitii. Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care actiunile SIF au castigat in medie peste 50% fata de minimul atins la sfarsitul lui februarie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO