Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia vrea ape minerale in loc de Automobile Craiova

14.05.2008, 17:49 20

SIF Oltenia (SIF5) ar putea primi Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM) in locul participatiei de 22% la Automobile Craiova (AUCS), potrivit patronatelor din industria apelor minerale, Guvernul urmand sa decida in aceasta saptamana daca va realiza acest transfer. Jucatorii de pe piata de profil o considera o masura ilegala.
"Din informatiile detinute si verificate de membrii patronatelor din industria apelor minerale, se intentioneaza un schimb de actiuni intre SIF Oltenia si AVAS, prin care se urmareste compensarea unor actiuni pe care SIF le detine la Automobile Craiova cu actiuni detinute de AVAS, printre care si cele ale SNAM", se arata intr-un comunicat al patronatului APEMIN si asociatiei ARAMIN din industria apelor minerale.
SIF Oltenia detine un pachet de 22% la compania Automobile Craiova (AUCS), pe care statul, prin contractul semnat cu compania americana Ford, s-a angajat sa le preia de la societatea de investitii financiare. Participatia SIF Oltenia la AUCS valoreaza pe Bursa circa 25 mil. euro.
Contactat de ZF, Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia, a confirmat faptul ca societatea sa este interesata de preluarea SNAM.
"Au avut loc discutii intre SIF Oltenia si AVAS, iar printre societatile care ar reprezenta interes pentru SIF Oltenia se numara si SNAM", a declarat Ciurezu.
SNAM detine licentele de exploatare pentru circa 95% din sursele de apa minerala din Romania si incaseaza redevente de la imbuteliatori. Anul trecut s-au imbuteliat 1,154 miliarde de litri de apa minerala la izvoarele exploatate de SNAM, iar pentru acest an Iosif Nagy, presedintele societatii, estimeaza o crestere a volumului cu 20% fata de 2007.
"Un astfel de schimb de actiuni ar incalca prevederile Constitutiei si ar face ca statul sa piarda o resursa bugetara importanta si ca o entitate privata sa detina un monopol de stat", au spus reprezentantii patronatelor din industria de profil.
Imbuteliatorii care iau licentele de la SNAM, printre care se numara Romaqua Group (Borsec), Coca-Cola HBC Romania sau European Drinks, detin cumulat circa 90% din piata locala a apelor minerale. SNAM a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 10 mil. lei (3 mil. euro) si un profit brut de 3 mil. lei (0,9 mil. euro), potrivit datelor comunicate de Nagy.
Reprezentantii AVAS nu au transmis comentariile lor pe acest subiect pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO