Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania a inceput achizitiile externe cu actiuni Erste de 2 mil. euro

SIF Transilvania a inceput achizitiile externe cu actiuni Erste de 2 mil. euro
07.02.2008, 19:24 21

SIF Transilvania (SIF3) a cumparat in ultimele doua saptamani actiuni ale bancii austriece Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, de pe bursa din Viena in valoare de circa 2 mil. euro, cu mai putin de o luna inainte de listarea Erste la Bucuresti, conform societatii. Aceasta este printre putinele investitii de anvergura ale unei companii romanesti pe pietele de capital internationale.
Actiunile Erste au pierdut circa 40% din valoare de la inceputul anului, pe fondul turbulentelor de pe pietele internationale, fiind cotate ieri la 36,4 euro/actiune, foarte aproape de minimul ultimelor 12 luni, atins in urma cu cateva zile. Pachetul achizitionat reprezinta circa 0,017% din capitalul Erste.
Desi achizitia pare sa indice interesul SIF Transilvania pentru actiunile Erste si implicit intareste ipoteza schimbului actiunilor SIF la BCR pe actiuni Erste, reprezentantii SIF Transilvania au negat vehement orice legatura cu un posibil schimb de actiuni.
"Ni s-a parut ca actiunea Erste are potential de crestere. Faptul ca suntem actionari la BCR si am inceput investitiile pe pietele externe cu actiuni Erste este o coincidenta", a spus pentru ZF Dan Simionescu, directorul departamentului de investitii din cadrul SIF. Intre cele cinci SIF-uri a existat, conform informatiilor existente pe piata, o intelegere privind urmarea unei strategii comune in privinta pachetelor de actiuni de la BCR. Cu toate acestea, cele cinci SIF-uri nu au reusit sa se puna de acord in privinta celor doi reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al BCR.
Simionescu a mai spus ca SIF va continua sa investeasca pe pietele externe, insa nu a dorit sa precizeze care vor fi investitiile urmatoare. "Sumele pe care le vom investi sunt la latitudinea Consiliului de Administratie si vor depinde de evolutia pietei", a mai spus el.
Investitia SIF Transilvania in actiuni Erste vine in contextul in care titlurile bancii austriece vor fi tranzactionate la BVB incepand cu data de 14 februarie. Listarea Erste la Bucuresti, justificata de austrieci prin oferirea posibilitatii pentru salariatii BCR de a-si vinde actiunile a intarit ideea conform careia grupul austriac ar putea face o oferta pentru pachetul de 30,12% din actiunile BCR aflat in prezent in portofoliul SIF-urilor.
Daca SIF-urile raman in actionariatul BCR, Erste ar trebui sa listeze BCR la Bursa pana la sfarsitul lui 2009, idee pe care austriecii au dat de inteles ca nu o agreeaza.
Daca SIF-urile ar primi de la Erste aceeasi oferta de schimb ca salariatii BCR, o actiune Erste in schimbul a sase actiuni BCR, SIF-urile ar primi o cota de 12,6% din numarul actual de actiuni al Erste, devenind astfel unul dintre cele mai puternice grupuri de actionari ai bancii austriece.
Capitalizarea Erste Bank se ridica la 11,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO