SIF-urile au început anul cu 350 mil. lei în conturi. Cine are cele mai mari lichidităţi?

21 ian 2014 Autor: Andrei Chirileasa

Foto Shutterstock

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) aveau la finalul anului trecut lichidităţi cumulate în valoare de 350 mil. lei (78 mil. euro), potrivit raportărilor publicate pe bursă. Sumele din conturile SIF-urilor sunt cu 200 mil. lei mai mici decât la începutul lui 2013, când lichidităţile lor însumau 550 mil. lei.

O explicaţie pentru scăderea lichidităţilor o reprezintă dividendele în valoare de 565 mil. lei pe care SIF-urile le-au alocat anul trecut, din profitul pe 2012, chiar dacă rata de colectare a dividendelor de către investitori este de circa 75-80%. De asemenea, SIF-urile au realizat pe parcursul anului trecut investiţii noi, în timp ce vânzările de active nu au fost la fel de mari ca în anii precedenţi.

Cel mai mult cash a consumat în 2013 SIF Muntenia, care şi-a redus rezervele de lichidităţi cu 99 mil. lei. Cu toate astea, SIF Muntenia are în continuare cel mai mult numerar, circa 120 mil. lei.

A doua rezervă o are SIF Banat-Crişana, cu 107 mil. lei în conturi, cu 44,5 mil. lei mai puţin decât la începutul lui 2013. SIF1 nu a distribuit dividende, dar a plasat la finalul anului 50 mil. lei în conturile SIF Imobiliare, compania către care SIF şi-a transferat anul trecut mai multe participaţii din sectorul imobiliar. Celelalte trei SIF-uri dispuneau de rezerve de cash în jurul a 40 mil. lei la 31.12.2013.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

 

Cuvinte cheie:
SIF-uri
, burse
, conturi
, lichidităţi

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide