Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au mers din nou contra curentului

28.02.2007, 17:41 13

Revenirea la tranzactionare a titlurilor Bancii Transilvania a condus ieri la o crestere puternica a indicelui BET, care a inchis sedinta cu un avans de circa 2%. Societatile de investitii financiare au avut in schimb o evolutie mai putin pozitiva, acestea pierzand in medie peste 3%, cea mai serioasa corectie inregistrand-o SIF Moldova care a cazut cu 4,46%.
Lichiditatea a urcat in piata ieri la peste 25 mil. euro, chiar si pe o piata deal mai putin activa ca luni, tranzactiile importante facandu-se in principal cu titlurile bancilor Banca Transilvania si BRD, si cele ale SIF-urilor.
Brokerii sunt de parere ca piata are in continuare potential de crestere, lucru care se poate observa din rulajele realizate de blue-chips-uri si de lichiditatea crescuta din piata.
"Investitorii asteapta in continuare convocatorul de la Banca Transilvania, care in ultimii ani i-a obisnuit cu actiuni gratuite. Au fost tranzactii importante pe titlurile lichide cum sunt Petrom, Banca Transilvania si BRD, in conditiile in care in piata s-a facut simtita intrarea de capitaluri din afara", spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest.
Indicele BET a sarit ieri cu 2,03% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 25,11 mil. euro (84,86 mil. lei). Titlurile Petrom au urcat cu 1,67%, rulajul asigurat pe acest emitent fiind de 2,48 mil. euro (8,4 mil. lei), al doilea cel mai ridicat din piata.
Actiunile Petrom au facut obiectul si unei tranzactii speciale pe piata deal, prin intermediul careia s-a tranzactionat un pachet in valoare de circa 0,53 mil. euro (1,81 mil. lei).
Indicele BET-FI a pierdut in sedinta de ieri 3,2%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de circa 7,5 mil. euro (25,36 mil. lei), peste 29% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.

Actiunile SIF Oltenia au cazut ieri cu 3,5%, intr-o zi in care toate SIF-urile au inregistrat pierderi, valoarea tranzactiilor ridicandu-se in sedinta de ieri la 2,45 mil. euro (8,27 mil. lei). "Scaderea de pe SIF-uri s-a datorat dezamagirii in randul investitorilor cu privire la convocatoarele in care nu se specifica nimic de majorarea de capital. Dar pentru ca scaderea a fost puternica, putem sa asistam la reveniri", spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest.

Titlurile Bancii Transilvania au urcat ieri cu 3,64% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 4,51 mil. euro (15,25 mil. lei). Ieri a fost prima zi de tranzactionare pentru aceasta actiune suspendata pentru trei sedinte." Au intrat investitori si din afara, iar faptul ca piata a crescut cat timp titlurile au fost suspendate a dus la o corectie pozitiva", spune Nicolae Rusu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,14 lei/actiune.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica Sibiu au crescut ieri cu 3,25%. Titlurile au inregistrat o lichiditate record pentru acest an, de 0,54 mil. euro (1,84 mil. lei), fata de doar 46.000 euro (156.000 lei) cat a fost luni. Desi a afisat rezultate financiare sub asteptari, investitorii cumpara aceste actiuni in speranta actiunilor gratuite. "Carpatica a crescut ieri odata cu toate bancile. Investitorii sunt atrasi de rata de crestere a domeniului si de eventualele actiuni gratuite", spune Rusu.

Titlurile companiei Rompetrol Rafinare Constanta au crescut ieri cu 1,92%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 0,74 mil. euro (2,50 mil. lei)."In cazul acestei actiuni investitorii asteapta o noutate. Se asteapta si o eventuala tranzactie cu un pachet important din actiunile grupului Rompetrol, si este posibila o eventuala fuziune intre companiile grupului. Rompetrol Well Services a inregistrat rezultate foarte bune anul trecut, si de aici un interes sporit", spune Rusu.

Titlurile producatorului de echipamente din industria gazelor naturale Armax Gaz Medias au crescut ieri cu 4,58%, continuand sa urmeze un trend ascendent pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,32 mil. euro (1,08 mil lei). "Piata RASDAQ a inregistrat o crestere asa puternica in ultima perioada pentru ca investitorii si-au indreptat interesul asupra actiunilor cu o profitabilitate buna de pe aceasta piata, cu indicatori buni, si lichiditate mai mare", spune Nicolae Rusu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO